Irak kifizette az Öböl-háború nyomán megítélt kártérítést

Irak törlesztette a Kuvait 1990-ben történt megszállásának következményeként megítélt 52,4 milliárd dolláros (16 ezer milliárd forintnyi) – magánszemélyeknek, vállalatoknak és kormányoknak – fizetendő kártérítés utolsó részletét – közölte szerdán az ENSZ kártérítési igényekkel foglalkozó kompenzációs bizottsága (UNCC).

A világszervezet e testületét az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hozta létre éppen Kuvait hét hónapig tartó iraki megszállása, majd az amerikai erők Szaddám Husszein néhai iraki diktátor csapataira mért veresége nyomán.

A mintegy másfél millió jóváhagyott kárigény alapján megállapított kártérítés törlesztését az iraki olajeladásokból fedezték. A legmagasabb kárigénye – 14,7 milliárd dollár – a kuvaiti olajtársaságnak (KPC) volt, mert a visszavonuló iraki csapatok felgyújtották az olajkutakat.

A törlesztést Bagdad 2014 októbere és 2018 áprilisa között kénytelen volt felfüggeszteni, mivel a pénz az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet részben Irakban kiépített „kalifátusa” elleni harc finanszírozására kellett.

Az UNCC szerdán tájékoztatta az ENSZ BT-t egy zárt ajtók mögött tartott ülésen arról, hogy Bagdad január 13-án törlesztette az utolsó részletet. Ezzel „az iraki kormány teljesítette nemzetközi kötelezettségeit” Kuvait inváziójával kapcsolatban – olvasható az UNCC közleményében. A testület hangsúlyozta, hogy a kártérítés hozzájárult a háborút követő megbékéléshez, és „felhívta a figyelmet a nemzetközi jog jelentőségére” is.

Antiszemita hazudozók: akik nem tudják elfogadni Izrael létét

Az Amnesty állításainak nem egyszerűen részelemei, egyes tényei nem stimmelnek, de maga az alapnarratíva hazug – véli Seres László blogbejegyzésében.