Antiszemita hazudozók: akik nem tudják elfogadni Izrael létét

Az Amnesty állításainak nem egyszerűen részelemei, egyes tényei nem stimmelnek, de maga az alapnarratíva hazug – véli Seres László blogbejegyzésében.

Amint a Neokohn-on is több helyen megírtuk, nagy port kavart az Amnesty International Izraelről szóló jelentése, melyben apartheiddel vádolta a zsidó államot.

Seres László véleménycikkében kiemeli, hogy a szervezet állítása szerint

Izrael “a palesztin lakosság elnyomásának és uralmának intézményesített rendszerét tartja fenn a zsidó izraeliek javára”, a zsidó állam tömegesen kobozza el a palesztinok földjét és tulajdonát, törvénytelen gyilkosságokat, kínzásokat, erőszakos kitelepítéseket követ el, a mozgásszabadságukat pedig drasztikusan korlátozza.

A szerző emlékeztet rá, hogy nem az AI találta fel az apartheid-analógia használatát Izraellel szemben (csak az elmúlt hónapokban a Human Rights Watch és a B’tselem is ezzel állt elő), de mivel ők a legjelentősebb emberi jogsértéseket dokumentáló szervezet, az ő hazugságaik érnek majd a legmesszebbre. Hiába utasította vissza Izrael, Amerika, Németország meg a legfontosabb zsidó szervezetek a jelentést, az AI elbeszélése lesz a leghatásosabb, hiszen az elmúlt évtizedek balos-iszlamista véleményformálása nyomán erre van fogadókészség a véleményformáltak részéről.

Az Al Jazeera pont úgy tálalja az AI jelentését a világ számára, ahogy azt a világ látni szeretné:

Az Amnesty módszertanilag is kínos jelentése ugyanis hazudik, és nem egyszerűen állításaik részelemei, egyes tényei nem stimmelnek, alapjaiban kiforgatottak (az eklatáns példaként emelegetett Sejk Dzsarra-i kilakoltatás pl. hatályos izraeli bírósági döntés nyomán történt) de maga az alapnarratíva hazug. Az alapnarratíva pedig az, hogy az arabok rasszista megkülönböztetése 1948-al, az állam megalapításával kezdődött és azóta is szisztematikusan tart, maga Izrael Állam illegitim tehát.

Nem Izrael bírálata itt a lényeg: a cél a démonizálás és a delegitimálás, magának Izraelnek a problémás entitásként való láttatása. A cél az Amnesty és a HRW által nyíltan felkarolt antiszemita bojkottmozgalom (BDS) támogatása, a zsidó állam pária státusának gazdasági, tudományos és politikai bojkott általi megerősítése, végső soron pedig Izrael zsidó államként való létének megszüntetése.

Ez a mainstream európai nézőpont, ez a mainstream iszlamista/baloldali woke nézőpont. Az AI jelentése – Robert C. Castel pontos megfogalmazásában – egy progresszív ideológiai dzsihád része, és erre az értelmezési kínálatra évtizedek óta igen nagy a kereslet. Az ENSZ Közgyűlése 2020-ban 23-szor ítélt el országokat, ebből 17-szer (!) Izraelt. Véletlen? Aligha.

Az Amnesty hazudik. Izrael egy nyitott, multikulti társadalom, jogállam, független igazságszolgáltatással, kiterjedt emberi és kisebbségi jogokkal. Törvény tiltja a faji vagy munkahelyi diszkriminációt. Az arab is hivatalos nyelv, a lakosság 20 százalékát kitevő arabok (muszlimok, keresztények és és drúzok) a zsidókkal egyenrangú polgárok, választók és választhatók, olyannyira, hogy a jelenlegi nemzeti egységkormány része egy iszlamista arab párt is.

Az Amnesty hazudik. A dél-afrikai apartheid egyetlenegy aspektusa sem húzható rá az izraeli arabok életére.

A teljes cikk itt olvasható.

Robert C. Castel: Az Amnesty International és a harmadik dzsihád

A harmadik ideológiai háború a progresszívizmus dzsihádja a zsidó nép önrendelkezése ellen, az Amnesty International „jelentése” csupán egy elkésett hadüzenet.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.