Egy román képviselő „lenácizta” a német kisebbség parlamenti képviselőjét

Romániában nácinak nevezte Ciprian Titi Stoica, a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Temes megyei parlamenti képviselője Ovidiu Gantot, a német kisebbség parlamenti képviselőjét, aki közölte, hogy feljelentést tesz az ügyészségen.

A képviselők a román parlamenti alsóház szabályzatának módosításáról tartott szakbizottsági ülésen vitatkoztak össze. Stoica nehezményezte, hogy a koalíció törvényhozói mindenkit büntetni akarnak az új szabályokkal.

Gantnak azt mondta, hogy „csak ti, nácik tettétek azt, hogy egy személy miatt megbüntettetek egy csoportot”.

A házszabályt azért szigorította a parlament alsóháza, hogy megelőzze a botrányokat, miután az AUR társelnöke, George Simion a hét elején fenyegetően megrángatta az éppen parlamenti beszédét tartó Virgil Popescu energiaügyi minisztert. Az elmúlt időszakban az AUR képviselői többször agresszíven viselkedtek, Ciprian Titi Stoica tavaly például egyik társával erőszakkal eltávolította a liberális Florin Roman képviselőt az ülésvezetői székből.

Gant közölte, hogy ügyészségi feljelentést tesz az ügyben, több képviselő pedig bejelentette, hogy az országos diszkriminációellenes tanácsnál jelenti fel Titi Stoicát. A képviselőház plenáris ülésén a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), illetve az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői egyaránt elítélték Stoica kijelentését.

Szerdán a német állampolgársággal rendelkező, az USR színeiben megválasztott Dominic Fritz, Temesvár polgármestere is szolidaritását fejezte ki a romániai német kisebbséggel, amely „annak ellenére, hogy hozzájárult Románia modernizálásához, most az anarchikus AUR agresszív kampányának a célpontjává vált”.

A román diszkriminációellenes tanács 2018-ban szabott ki már hasonló ügyben bírságot. Akkor egy szociáldemokrata politikust, Darius Valcovot 2000 lejre bírságolta, amiért a szász Klaus Iohannis államelnököt Hitlerhez hasonlította.

Náci pártalapításon vitatkoznak a brazilok

Egy youtuber azzal érvel a náci párt létjogosultsága mellett, hogy szerinte „a radikális baloldalnak sokkal több tere van, mint a radikális jobboldalnak”.