Náci pártalapításon vitatkoznak a brazilok

Heves vitát robbantott ki Brazíliában egy youtuber, aki az egyik népszerű műsorban jelezte: támogatná náci párt megalakítását az országban. Az ügyészség bejelentette, hogy a nácizmus feltételezett védelmezése miatt nyomozást indított az ügyben.

„Úgy gondolom, hogy kellene olyan náci párt, amelyet elismer a törvény”

– jelentette ki brazil képviselőkkel készített interjújában Bruno Aiub. Aiub készíti a Flow podcastet, amelynek 3,6 millió feliratkozója van a YouTube-on és egymillió a Twitchen.

A műsorban azt is kijelentette, hogy „a radikális baloldalnak sokkal több tere van, mint a radikális jobboldalnak”, és náci párt létjogosultsága mellett érvelt.

„Ha valaki zsidóellenes akar lenni, szerintem joga van hozzá”

– tette hozzá a műsorvezető, aki később bocsánatot kért, és azt mondta: részeg volt, amikor e megjegyzéseket tette.

A műsorról készült felvételt eltávolították a közösségi oldalakról és az Estudio Flow nevű produkciós cég kedden közölte, hogy elbocsátotta a műsorvezetőt.

A 31 éves Bruno Aiub kijelentéseit számos zsidó szervezet és brazil politikus és közéleti személyiség bírálta.

„A gyűlöletbeszéd és a gyűlöletbeszéd védelme szörnyű következményekkel jár az emberiségre nézve, és erre a nácizmus a legjobb történelmi bizonyíték”

– reagált a Brazíliai Izraelita Konföderáció.

„Nem, a nácizmus védelmezése nem egyenlő a szabad véleménynyilvánítással”

– írta Németország brazíliai nagykövete, Heiko Thoms a Twitteren.

A nácizmus védelmezése „tiszteletlenség a rezsim áldozatainak és túlélőinek emlékével szemben, és figyelmen kívül hagyja az általa okozott borzalmakat”

– tette hozzá a diplomata.

A brazíliai ügyészség közleményben tájékoztatott arról, hogy a nácizmus feltételezett védelmezése miatt vizsgálja az ügyet. A nyomozás az egyik meghívott vendég, a magát centristaként azonosító Podemos pártot képviselő Kim Kataguiri parlamenti képviselő kijelentéseit is vizsgálja. Kataguiri azt mondta:

„Németország hibát követett el a náci párt kriminalizálásával”.

Hitlerrel kampányolt egy brazil diák

Führernek készült és a „negyedik birodalomról” kampányolt egy gimnazista Brazíliában, mert szerinte ezzel sikeresen lehetett volna osztálya képviselője az iskolában.