Palesztin terroristákat ártalmatlanítottak Izraelben

Az izraeli hadsereg egyik különleges kommandójának tagjai Nabluszban agyonlőttek három, terrortevékenységgel gyanúsított palesztin fegyverest kedden – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

A lap szerint az izraeli biztonsági erők hosszan tartó hajtóvadászat után két, palesztin rendszámú civil járművel, köztük egy palesztin taxival Nabluszban megállásra késztették a palesztin terroristák autóját, majd heves tüzet nyitottak rájuk és megölték őket, néhány órával a tervbe vett újabb támadásuk előtt.

A három palesztin az utóbbi időkben nem otthonukban aludtak, hanem különböző búvóhelyek között mozogtak, és elfogásukkor is töltött M-16-os gépkarabélyok voltak náluk. Az izraeli hadsereg titkosszolgálati értesülése szerint kedd estére újabb lövöldözést terveztek izraeli célpontok ellen.

A csoport az elmúlt hetekben – legutóbb múlt szerdán – hat alkalommal hajtott végre fegyveres támadást Júdea-Szamária északi részén zsidó települések és katonai járművek ellen, de ezek az akciók nem szedtek áldozatokat. A csoport negyedik tagja még szabadlábon van.

Az al-Aksza Mártírok Brigádjai nevű palesztin fegyveres szervezet részvétét fejezte ki a megölt palesztinok családjainak, és közölte: mindhárom férfi aktív tagja volt alakulatuknak, és vérbosszút fogadtak halálukért.

Benjamin Ganz védelmi miniszter gratulált az izraeli katonáknak a palesztin fegyveresek megöléséhez. A Palesztin Hatóság (PH) külügyminisztériuma úgy minősítette az esetet, hogy „kivégzés” történt, a PH kormánya pedig közölte, hogy „nemzetközi vizsgálatot követel az izraeli hadsereg katonáinak Nabluszban elkövetett bűntette miatt”. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet mártíroknak nevezte a lelőtt palesztinokat, és sajnálatát fejezte ki halálukért.

Nem sokkal a kommandós leszámolás után egy izraeli zsidó a taxijával üzleti célból behajtott Nabluszba, ahol fiatal palesztinok rátámadtak, s megpróbálták meglincselni. Sikerült épségben visszatérnie izraeli területre, de autója súlyosan megrongálódott.

Izrael 1967-ben foglalta vissza Jordániától, és azóta ellenőrzése alatt tartja a többségében palesztinok lakta Ciszjordániát. Szintén 1967-ben szerzett fennhatóságot az 1948 és 1967 között Egyiptomhoz tartozó Gázai övezet felett, melyet 2005-ös kivonulása után az iszlamista Hamász terrorszervezet hajtott az uralma alá.

„Gázában azt mondják, hogy fogd be a szádat. Nem adhatsz hangot a fájdalmadnak”

Kezd elege lenni a Gázai-övezetben lakó palesztinoknak a Hamász korrupt kormányzásával.