Korlátoznák a palesztinok „lopakodó visszatérési jogát”

Bár hivatalosan az állampolgársági törvény korlátozásainak módosítása biztonsági aggályokon alapul, magas rangú tisztviselők elismerik, hogy ez egy olyan eszköz, amelynek célja a zsidó többség biztosítása Izraelben.

Az izraeli belügyminiszter szerint az állampolgársági törvény javasolt módosításának, amely korlátozná az izraeli állampolgárság automatikus megadását az izraeliekkel házasodott palesztinok számára, demográfiai okai is vannak.

Ajelet Saked belügyminiszter a Yedioth Ahronoth című lapban szerdán megjelent interjúban azt mondta: nem kell szépíteni a szavakat, a törvénynek demográfiai okai is vannak, utalva a palesztin családegyesítési tilalomra, amelyet a Knesszet a három szavazás közül az elsőn hétfőn hagyott jóvá.

„A törvény csökkenteni akarja az Izraelbe irányuló bevándorlás motivációját. Elsősorban biztonsági okokból, majd demográfiai okokból is”. A törvény célja, hogy megakadályozza a „lopakodó visszatérés jogát”

– mondta Saked a Yediothnak.

Hivatalosan a kormány azt állítja, hogy a javasolt állampolgársági törvényben szereplő korlátozásokra biztonsági okokból van szükség, és a törvény alapján tartózkodási engedélyt kapó palesztinok terrorizmusban való részvételét kívánják megakadályozni.

De magas rangú izraeli tisztviselők időről időre a nyilvánosság előtt is elismerik, hogy demográfiai megfontolások is léteznek. Júliusban például Jair Lapid külügyminiszter azt mondta:

„Nem szabad eltitkolnunk az állampolgársági törvény lényegét. Ez az egyik olyan eszköz, amelynek célja a zsidó többség biztosítása Izrael államban”.

Hétfőn a Knesszet a három szavazási forduló közül első olvasatban elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, 44 törvényhozó szavazott Saked törvényváltozata mellett, öt ellene.

A kormánykoalíció és az ellenzék jobboldali pártjai eredetileg úgy tervezték, hogy együttműködnek. és támogatják a Simcha Rothman vallásos cionista képviselő által beterjesztett törvényjavaslatot, de az utolsó pillanatban Ahmad Tibi, a Közös Lista képviselője kérte, hogy a törvényjavaslatról szóló szavazást a kormány elleni bizalmatlansági indítványra változtassák, ami miatt a koalíciós képviselők inkább kihagyták a szavazást.

A korábbi törvény, amelyet 2003-ban sürgősségi rendelettel léptettek életbe, és amelyet minden évben meghosszabbítottak még egy évvel, júliusban lejárt. A Meretz bejelentette, hogy támogatni fogja a törvényt, ha teljesülnek a pártnak néhány hónappal ezelőtti igényei – amikor a törvény elbukott a Knesszet szavazásán.

Az első csapás az új kormánykoalícióra: elbukott az állampolgársági törvény

A Jámina „poszt-cionistának” nevezi a Likudot és a Vallásos Cionista Pártot, amiért a Közös Listával együtt megbuktatták a biztonsági vonatkozású törvényt; a Likud azt állítja, hogy a törvény veszélyeztetné „az állam cionista jellegét”.

Az igények között szerepelt a törvény alapján benyújtott valamennyi kérelem egyedi vizsgálata, valamint a tartózkodási státusz megadása azoknak a palesztinoknak, akik már régóta Izraelben élnek.

Bár a korábbi törvény júliusban lejárt, de az új kormány nem tudott többséget szerezni a Knesszetben a meghosszabbításához, Saked utasította a belügyminisztériumhoz tartozó Népesedési, Bevándorlási és Határügyi Hatóságot, hogy továbbra is a régi családegyesítési szabályok szerint működjön.

A Legfelsőbb Bíróság élesen bírálta ezt a politikát, és felszólította a minisztériumot, hogy a hatályos törvények szerint járjon el. A kormány arról tájékoztatta a Legfelsőbb Bíróságot, hogy Saked január végéig tervezte az új állampolgársági törvény elfogadását, de ezt még nem valósította meg.

A múlt héten a Népesség- és Bevándorlási Hatóság ideiglenes rendeletet adott ki a palesztinok családegyesítési kérelmeinek kezelésére, amely szerint elkezdi megvizsgálni azon 50 éves és idősebb személyek kérelmeit, akik az elmúlt öt évben tartózkodási engedélyt kaptak.

A hatóság szerint azért választották ezt a korcsoportot, mert ez tükrözi a legkisebb biztonsági kockázatot. Az új szabályozás szerint az e csoportokba tartozó személyek összes kérelmét megvizsgálják, és az új szabályoknak megfelelőnek talált személyek tartózkodási státuszát állandó lakos státuszra emelik.

A vizsgálat magában foglalja az összes vonatkozó dokumentum ellenőrzését, a biztonsági szolgálatoktól származó információk vizsgálatát, és végül egy interjút a házaspár számára. Az új szabályok csak rövid ideig – a Knesszet téli ülésszakának végéig, vagy a törvény módosításáig – lesznek érvényben.

A pártszempontoknak alárendelt izraeli biztonságpolitika ára

Netanjahu szégyentelen cinizmusa az állampolgársági törvény parlamenti szavazása során jól mutatja, hogyan erodálja az izraeli ellenzék és a kormány egyaránt saját hitelességét a biztonsági fenyegetésekkel kapcsolatban.