Az első csapás az új kormánykoalícióra: elbukott az állampolgársági törvény

Az új kormányra mért kemény csapásként a vitatott állampolgársági törvényt kedden kora reggel a Knesszetben szoros vereséggel, 59 igen és 59 nem szavazattal döntetlenre hozták ki, ami azt jelenti, hogy a törvényt nem fogadták el — jelenti a The Jerusalem Post.

Két koalíciós képviselő a Ráhámból tartózkodott a szavazáson, míg a Jámina párti, lázadó Amichai Shikli az ellenzékkel együtt szavazott a törvény elutasítása mellett.

A szavazást, amelyet Naftali Bennett miniszterelnök a kormány iránti bizalmi szavazássá is alakított, a Knesszet plénumán tartották röviddel reggel fél hét előtt, a több mint öt órán át tartó fanyar felszólalások nyomában.

Korábban az éjszaka folyamán a törvényt a kormány módosította és a miniszterek telefonos szavazása során jóváhagyta Ayelet Shaked belügyminiszter és a törvényt határozottan ellenző Raam és Meretz koalíciós pártok közötti kompromisszum gyanánt..

A módosított törvény lehetővé tette volna a jogszabály hat hónapos meghosszabbítását, amely idő alatt egy bizottságot állítottak volna fel, hogy megvizsgálják a hosszú távú humanitárius megoldásokat.

Emellett a kompromisszum részeként 1 600 Izraelben élő palesztin kapna tartózkodási jogot.

Bár a Raam vezetője, Mansour Abbász képviselő és képviselőtársa, Waleed Taha a törvény mellett szavazott, párttársaik, Saeed Alkharumi és Mazen Ghanaim képviselők ellene szavaztak, megvonva a törvénytől a többséget.

A Likud, a Vallásos Cionista Párt, az Egyesült Tórai Judaizmus és a Shas összes képviselője egy kivételével, az arab pártok közös listájával együtt a törvény ellen szavazott.

A szavazást követően Shaked elítélte a Likudot, amiért ellehetetlenítette a törvényt, amelyet Izrael biztonsági intézményei fontosnak tartanak a nemzetbiztonság szempontjából.

„Aki nem látta a Likud és a Vallásos Cionisták tagjainak ujjongását Ofer Kasif és Sami Abu Shehadeh képviselőkkel, az még életében nem látott igazi őrületet” – tweetelte Shaked, és közzétett egy képet, amelyen a Közös Lista képviselői a törvény bukása után győzelmi tisztelgést mutatva pózolnak egy fotóhoz.

„Együtt legyőzték az állampolgársági törvényt, amely az ország biztonsága és jellege szempontjából fontos törvény volt”, és szarkasztikusan hozzátette, hogy ez „A poszt-cionizmus nagy győzelme”, utalva arra az elnevezésre, amelyet a Likud és a Vallásos Cionista Párt adott az új kormánynak.

A Jámina párt közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy „Bibi és Tibi vezetésével az ellenzéknek nem sikerült megbuktatnia a kormányt, de együttesen képesek voltak kárt okozni Izrael biztonságának és feladni határait”, hozzátéve: „Így néz ki az izraeli polgárok kárára folytatott kicsinyes politika”.

Folytatta a Jámina közleményét: „Ami Bibit illeti, ha nem ő van hatalmon, az ország lángba borulhat”.

A Likud azonban visszautasította a kormány vádjait, mondván, hogy a törvényjavaslat „egy korrupt alku volt, amelyet Bennett, Lapid, a Raam és a Meretz között az éjszaka sötétjében fércelt össze az első izraeli-palesztin kormány, és amely az ellenzék Netanjahu vezetésével folytatott elszánt küzdelmének köszönhetően bomlott fel”.

A Likud szerint a törvényjavaslat „emberek ezreinek” tette volna lehetővé, hogy Izraelbe belépjenek, „veszélyeztetve ’Izrael Állam’ zsidó identitását és biztonságát”.

Az ellenzék tagjai a módosított törvényjavaslat bemutatása után a téma körüli vita leállítását követelték, a Likud párti képviselő, Jariv Levin pedig azt mondta, hogy a bejelentések „koalíciós megállapodásokból születtek”, amelyeket „eltitkoltak a nyilvánosság elől”.

Bezalel Szmotrics, a Vallásos Cionista Párt vezetője a Knesszet pódiumáról megdorgálta Shakedet döntéséért, mondván: „Hogyhogy nem remegett a kezed, amikor aláírtad a megállapodást? Nem szégyelled magad?”

A szavazás előtt Bennett találkozott a Meretz-frakció valamennyi tagjával, hogy megpróbáljon olyan megállapodást elérni velük, amely lehetővé teszi a szavazás átvitelét.

A találkozó a jelentések szerint azzal zárult, hogy a Meretz a törvény hat hónapos meghosszabbítását, automatikus tartózkodási engedélyt a felnőttek számára, valamint egyéni vizsgálatot követelt minden egyes személy számára, aki állampolgárságot kíván szerezni, bár Bennett nem erősítette meg, hogy beleegyezett volna ezekbe a feltételekbe.

Zvi Hauser, Új Remény párti képviselő a Knesszet ülését és az ellenzéki felszólalásokat „az ország egyik legszomorúbb napjának” nevezte, és képviselőtársa, Meir Yitzhak Halevi egyetértett vele, mondván, hogy „itt átlépték a vörös vonalakat”, és hogy az eljárás „veszélyes lépés volt demokráciánkra nézve”.

Miközben a Knesszetben a Likud politikusai felváltva léptek fel a plenáris ülésen, a párt közösségi média ága is aktív volt az éjszaka eseményei során.

„Bölcs lenne előre hozni a szavazást, hogy megakadályozzuk Shakedet a nyugati fal eladásában” – állt az egyik tweetben, utalva a hosszú éjszakába nyúló beszédekre, amelyek során Bennett és Shaked továbbra is találkozott koalíciójuk tétova tagjaival.

„Ma este több palesztin kapott izraeli állampolgárságot Ayelet Shakedtől, mint ahány izraeli szavazott Bennettre” – szólt egy másik tweet a Likud párt hivatalos fiókjából.

Naftali Bennett miniszterelnök a Knesszet  plénuma elé lépve egy újságírónak nyilatkozva azt mondta, hogy „mindig optimista” azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e hétfő este elfogadtatni a vitatott törvényt.

Mind a Raam, mind a Meretz párt képviselői kijelentették, hogy nem fogják támogatni a törvényt, ami azt jelenti, hogy a koalíciónak a Likud, az Egyesült Tórai Judaizmus, a Shas, a Vallásos Cionista Párt ellenzéki képviselőire kell támaszkodnia, hogy helyettük támogassák a törvényt annak érdekében, hogy az átmenjen.

A Likud tagjai nem árulták el, hogy a törvényt támogatni fogják-e vagy sem, így a végeredmény bizonytalan.

Bennett és a vallásos cionista elit

Naftali Bennett Izrael történelmének első kipát viselő miniszterelnöke lett, csakhogy úgy jutott el jelenlegi pozíciójába, hogy minden elvét elárulta ezért.