16 embert vádolnak Izrael számára végzett kémkedéssel Törökországban

A vádlottakat, köztük palesztinokat és szíriaiakat októberben tartóztatták le a török nemzeti hírszerző ügynökség műveletében – írja egy török kormánypárti újság.

Kedden tizenhat ember állt bíróság elé Isztambulban, akiket „politikai és katonai” kémkedéssel vádolnak Izrael javára – jelentette a török média.

A vádlottakat, köztük palesztinokat és szíriaiakat októberben tartóztatták le a török nemzeti hírszerző ügynökség, a MIT egy akciója során – írja a kormánypárti Sabah újság és más török médiumok. Elítélésük esetén akár 20 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

A gyanúsítottak állítólag palesztin és török diákok és más személyek után kémkedtek Izrael számára, öt külön csoportban tevékenykedve – jelentette a Sabah újság. A gyanúsítottak közül néhányan állítólag Svájcban, Horvátországban, Romániában és Kenyában találkoztak izraeli tisztviselőkkel.

Októberben a Shehab palesztin hírügynökség arról számolt be, hogy az állítólagos kémek közül hét palesztin volt. Az akkori arab médiajelentések szerint szeptember eleje óta egymás után tűntek el, és családjaik elvesztették velük a kapcsolatot.

A Shehab szerint a palesztin hírszerzés vezetője, Majed Faraj tábornok volt a felelős a hét palesztin eltűnéséért és letartóztatásáért.

Shehab jelentése szerint a palesztin hírszerzésnek az volt a szándéka, hogy felkutassa az eltűnt palesztinokat és meggyilkolja őket, miután Izrael többször kérte Törökországtól a hét személy kiadatását, amit elutasítottak.

A török hírszerzés tisztjei állítólag egy évig figyelték a csoportot, mielőtt letartóztatták őket.

A Sabah szerint a per első meghallgatásai négy napig tartanak majd.

Reklámszerepet kapott a törökországi kémkedéssel vádolt házaspár

A Fauda főszereplőjével forgatott ironikus biztosítási tévéreklámban Lior Raz próbálja kiszabadítani a őket a börtönből.