1450 kilométeres hatótávolságú rakétát mutatott be Irán, Amerika mismásol

Új, 1450 kilométeres hatótávolságú rakétát mutatott be szerdán Irán – közölte a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség.

Az eseményre egy nappal azután került sor, hogy Bécsben megkezdődött a 2015-ös atomalku megmentéséért folytatott tárgyalások újabb fordulója.

A harmadik generációs, nagy hatótávolságú rakéták körébe tartozó stratégiai fegyvert a Forradalmi Gárda fejlesztette ki.

A szilárd hajtóanyagú rakéta, a manőverezőképességének köszönhetően, a rakétapajzsokon is képes áthatolni

– állítja a Gárda. A fegyver súlya kétharmada a hasonló rakétákénak, és a kilövéshez szükséges előkészítési időt a szokásos hatodára csökkentették.

Mohammad Bageri iráni vezérkari főnök szerdán leszögezte: Teherán folytatja ballisztikusrakéta-programját.

„Mennyiségi és minőségi tekintetben is haladunk tovább a növekedés, fejlődés és kiválóság útján”

– hangsúlyozta Bageri.

Eközben a bécsi találkozó küldöttjei azt kifogásolták, hogy csak korlátozott előrelépést sikerült elérni azóta, hogy novemberben újrakezdték a tárgyalásokat. Nyugati országok szerint nincs sok idő hátra, mert az iráni fejlesztések miatt már nem lesz értelme a 2015-ös atomalku korlátozásainak.

Ali Samháni, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács főtitkára szerdán bírálta az Egyesült Államok viselkedését.

„Az amerikai kormányból érkező hangok azt mutatják: nincs meg a kellő összhang ahhoz, hogy Washington politikai döntéseket hozzon a bécsi tárgyalások előmozdítása érdekében”

– írta a Twitteren.

A megállapodás tiltja, hogy Irán bármilyen fejlesztést folytasson nukleáris töltet célba juttatására alkalmas eszközökkel, de Teherán váltig állítja, hogy rakétái nem ilyenek. Az iráni ballisztikusrakéta-program volt a hivatkozási alap arra, hogy Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felrúgta az Iránnal 2015-ben kötött megállapodást. Az egyezség értelmében a nagyhatalmak feloldották az Iránnal szembeni szankciók jelentős részét, cserében pedig Irán korlátozta nukleáris tevékenységét. Az amerikai szankciók visszaállítása után azonban Teherán is elkezdte felmondani vállalt kötelezettségeit, és ismét olyan fejlesztésekbe kezdett, melyeket az egyezmény nem enged meg.

Amerika mismásol

A bécsi egyeztetéseken lehetőség nyílt a 2015-ös iráni atomalku felélesztésére, ám amennyiben nem sikerül megállapodásra jutni az elkövetkezendő hetekben, az iráni nukleáris fejlesztések lehetetlenné teszik azt, hogy az Egyesült Államok visszatérjen az egyezményhez

– szögezte le közleményében az amerikai külügyminisztérium.

A közleményt idéző Arabnews szaúdi hírportál emellett arról is hírt adott, hogy 33 befolyásos republikánus szenátor – köztük Ted Cruz texasi szenátor – máris arra figyelmeztette Joe Biden elnököt, hogy semmilyen új alkut nem fogadnak el anélkül, hogy az új megállapodásra a szenátus rá ne bólintana.

A politikusok leszögezték:

bármilyen, Iránnal kötendő nukleáris megállapodás olyan komoly kihatással lehet az Egyesült Államok biztonságára, hogy azt a szenátus kétharmadának jóvá kell hagynia. E jóváhagyás híján elképzelhető, hogy a megállapodást a következő elnöki adminisztráció egyszerűen semmisnek fogja tekinteni

– fogalmaztak.

Mindeközben az egyeztetéseken résztvevő küldöttek közül többen is derűlátóan nyilatkoztak a tárgyalásokkal kapcsolatban, köztük Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő is, aki „jelentős előrelépésekről” számolt be, jóllehet többször leszögezte, hogy

az iráni kormány az összes, Washington által Iránra kirótt szankció feloldásához ragaszkodik.

Mihail Uljanov, az orosz delegáció vezetője szintén azt mondta, hogy a küldöttségek „öt percre vannak a céltól”, és hozzátette, hogy a végső megállapodást már megszövegezték.

„Még van néhány egyeztetést igénylő rész, de a dokumentum már az asztalon van”

– tette hozzá.

Bécsben áprilisban kezdődtek az iráni atomalku megmentését célzó egyeztetések. Az Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország 2015-ben szerződésben megállapodott, hogy az iráni atomtevékenységek korlátozása fejében fokozatosan csökkenti a Teherán ellen elrendelt büntetőintézkedéseket.

Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Erre válaszul Irán is felhagyott azzal, hogy tartsa magát az atomalkuban rögzített kötelezettségeihez.

A bécsi megbeszéléseken az amerikai fél közvetetten vesz részt.