Kinevezték Izrael első női főügyészét

„Az Asher Grunis volt legfelsőbb bírósági elnök vezette nyilvános bizottság az igazságügyi miniszter kérésére három nevet terjesztett a kabinet elé” – mondta Naftali Bennett miniszterelnök a kabinet rendkívüli ülésén. „Az igazságügyi miniszter és én azt fogjuk javasolni, hogy a kabinet Gali Baharav-Miarát válassza. Ez az egyik legfontosabb és legérzékenyebb kinevezés a közszolgálatban, és ebben az időben, tekintettel a bűnüldözésbe vetett közbizalom erodálódására, fontos lehetőség adódik arra, hogy fenntartsuk, amit fenn kell tartani, és kijavítsuk, amit ki kell javítani” – mondta Bennett, az Arutz7 tájékoztatása szerint.

„Jó, erős és komoly intézményre van szükségünk, amelyben a közvélemény megbízik. Ráadásul a legfőbb ügyész alapvető szerepe az, hogy a törvény keretei között segítse a kormányt politikájának végrehajtásában. A kormány azért van itt, hogy kormányozzon, hogy működjön, hogy az állam polgárainak javára dolgozzon, és hogy előrevigye az országot” – tette hozzá Bennett.

„Szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy a kormány jóváhagyását követően Izrael Államnak – Isten segítségével – most először lesz női főügyésze. Ez is bizonyítja, hogy kormányunk úgy tekint Izrael minden polgárára, nőkre és férfiakra egyaránt, hogy bármit elérhetnek”.

A Pegazus-ügyre rátérve Bennett az ügy „alapos és gyors” kivizsgálására szólított fel.

„A jelentések nyilvánvalóan egy nagyon súlyos helyzetet írnak le, ami egy demokráciában elfogadhatatlan. Ezeket a kibereszközök a terrorizmus és a súlyos bűncselekmények elleni küzdelemre tervezték, nem pedig arra, hogy a polgárok ellen használják őket. Gondoskodni fogunk egy átlátható, alapos és gyors vizsgálatról, mert mindannyian – Izrael Állam polgárai, a kormány miniszterei és az összes intézmény – válaszokat érdemlünk”.

Illegális lehallgatással szerezhették a Netanjahu elleni bizonyítékokat

Az izraeli rendőrség szinte korlátlanul hallgatott le befolyásos embereket, így a volt miniszterelnökhöz közel állókat is.