Amerika vérdíjat tűzött ki az Iszlám Állam afganisztáni vezetőjének fejére

Az Egyesült Államok hétfőn tízmillió dolláros nyomra vezetői díjat tűzött ki Szanaullah Gafari, az Iszlám Állam terrorszervezet afganisztáni vezetője, valamint a 2021 augusztusi, kabuli repülőtérnél elkövetett robbantás felelőseinek fejére.

Az Iszlám Állam-Horaszán tartomány (ISIS-K) az Iszlám Állam Afganisztánban aktív csoportja, amely először 2014-ben tűnt fel, nevét pedig a régió régi megnevezéséről kapta. A dzsihadisták egyszerre álltak harcban a tavaly augusztusban megbukott afgán kormánnyal és az időközben hatalomra került radikális iszlamista tálibokkal.

Gafari 2020 júniusában került a dzsihadista szervezet helyi ágának élére.

Az amerikai külügyminisztérium őt tartja felelősnek azért, hogy jóváhagyja az ISIS-K Afganisztán-szerte elkövetett merényleteit, valamint előteremti a terroristák műveleteihez szükséges forrásokat.

2021 novemberében Gafari felkerült az amerikai külügyi tárca kiemelt globális terroristákat felsoroló listájára. Amerikai tisztségviselők akkor úgy vélekedtek, hogy az ISIS-K akár egy éven belül képes lesz Afganisztán területén kívüli támadások elkövetésére is.

Az amerikai védelmi tárca még pénteken számolt be arról, hogy egyetlen dzsihadista követte el tavaly augusztus 26-án a kabuli nemzetközi repülőtér előtt azt az öngyilkos merényletet, amely tizenhárom amerikai katona és legalább 170 afgán életét követelte a kaotikus amerikai csapatkivonás és evakuációs erőfeszítések közepette.

Likvidálták az Iszlám Állam vezetőjét

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshit az amerikai különleges erők ölték meg.