Izrael egyetlen paralimpiai indulója egy haszid sportolónő

A pekingi téli olimpia után a fogyatékkal élő emberek számára megrendezett paralimpián a zsidó államot egy síelő, Séjna Vaszpi képviseli – írja a Crownheights.info, amelyet a zsido.com szemlézett.

A Chábád-közösséghez tartozó, húszéves sportolónő az Észak-Izraelben fekvő Jeszod Hámáálában nőtt fel. Három éves korában baleset érte, melynek következtében elvesztette egyik lábát.

Sport iránti szeretete akkor kezdődött, amikor csatlakozott az Erez Alapítvány programjához, ahol megtanult síelni. A szervezetet az izraeli hadsereg alpinista egységének veteránjai alapították 1999-ben, hogy sérült katonákat és fogyatékkal élő gyermekeket ismertessenek meg a síelés élményével.

Séjna tehetsége hamar megmutatkozott, így hamarosan az Egyesült Államokban folytathatta az edzéseket Scott Olsen edző irányításával, a Coloradóban található Mozgássérültek Nemzeti Sportközpontjában.

„Olyan lelkesedés hajtja, ami csak kevés emberre jellemző, legyen szó férfiakról vagy nőkről. Minden egyes esés után csak erősebb lesz és javul a teljesítménye. Emellett nagy öröm a közelében lenni. Sugárzik belőle a fény”

– jellemezte versenyzőjét Olsen.

Magyar testvérpár képviseli Izraelt a pekingi téli olimpián

Szőllős Noa és testvére Barnabás a téli olimpia alpesisí-versenyein indulnak majd izraeli színekben – írja a Kibic.