Magyarország blokkolta Ukrajna csatlakozását a NATO kibervédelmi központjához?

Magyarország megakadályozta Ukrajna felvételét a NATO kibervédelmi kiválósági központjába – állítja az European Pravda portál.

Az ukrán Biztonsági és Védelmi Tanács titkára Olekszij Danilov az egyik televíziós műsorban bejelentette, hogy Kijev 2021 nyarán nyújtotta be a NATO kibervédelmi kiválósági központjába való csatlakozáshoz szükséges dokumentumokat.

„Az egyik európai ország elutasította hazánkat, hogy részt vegyen ebben az intézményben”

– mondta Danilov.

Danilov azt is hangsúlyozta, hogy a vétó annak ellenére történt, hogy országa folyamatosan kibertámadások áldozatává válik.

A European Pravda a forrásaira hivatkozva azt írta, hogy Magyarország volt aki vétót emelt Ukrajna tagságával szemben.

Az újság forrásai szerint Ukrajnának 2022. január 1-jén kellett volna a kibervédelmi központ tagjává válnia, ha a folyamatot Budapest nem blokkolta volna.

Magyarország egyébként 2017 ősze óta blokkolja a felsőszintű NATO-ukrán találkozókat az ukrajnai oktatási törvény miatt. Budapest azt állítja, hogy az sérti a Kárpátalján élő magyar kisebbség jogait, hasonlóan az ukrán nyelvtörvényhez.

Orbán: Magyarország jégtörő lehet Oroszország és a Nyugat között

A kormányfő a keddi, Vlagyimir Putyin orosz elnöknél tett látogatását úgy értékelte: Magyarország NATO- és uniós tag, ugyanakkor jó kapcsolatra törekszik Oroszországgal.