Orbán: Magyarország jégtörő lehet Oroszország és a Nyugat között

Magyarország jégtörő lehet Oroszország és a Nyugat között – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő a keddi, Vlagyimir Putyin orosz elnöknél tett látogatását úgy értékelte: Magyarország NATO- és uniós tag, ugyanakkor jó kapcsolatra törekszik Oroszországgal, ezzel a magyar modellel teljesen eltér a legtöbb uniós országtól.

Mindez jól működik „jegesedéskor” – fogalmazott, vagyis a jelenlegihez hasonló konfliktushelyzetben, ezért is jellemezte utazását békemisszióként.

Rámutatott: az ő, Putyinnal történt találkozója után hamarosan a német kancellár, valamint a francia elnök is Moszkvába látogat.

Az energiarendszer fenntartása az orosz gázzal lehetséges – hangsúlyozta Orbán Viktor hozzátéve: a külgazdasági és külügyminiszter tizenöt évre állapodott meg Moszkvával évi 4,5 milliárd köbméternyi gáz szállításában, amelyet további 1 milliárddal növelne Magyarország, ez majdnem eljutott a megállapodásig, azonban még egyeztetést igényel.

Elmondta azt is, hogy Magyarország jól halad abba az irányba, hogy 2030-ra – Európában elsőként – az ország számára szükséges energiamennyiség legfeljebb 10 százalékát állítsa elő fosszilis forrásokból.

A kormányfő kijelentette: Magyarország már most is klímabajnok, az élmezőnyben van a kibocsátáscsökkentésben, a jövőben pedig a Paks II. beruházás és a már jelenleg is jó ütemben haladó naperőműfejlesztés hozzásegíti majd az energiafüggetlenség megteremtéséhez.

Orbán véglegesen biztonságba helyezte Magyarország energiaellátását

Putyin szerint Európában lesznek gondok a gázellátással, de Magyarországon 2036-ig nem. Ráadásul Paks miatt a magyar áramtermelési rendszer már 2030-ra klímasemleges lehet.