„Ízléstelen a sárga csillagot összekapcsolni a saját oltási státusszal”

Több német tartományban indítanak eljárást azok ellen, akik az oltatlanok megkülönböztetését a zsidók nácizmus alatti szenvedéseihez hasonlítják. A vád: közösség elleni izgatás – írja a TEV.

Az ügyészség több német szövetségi tartományban is fellép azok ellen, akik a Covid–tüntetéseken a nácik által elrendelt sárga csillagot az “oltatlan” szóval viselik. Ez vonatkozik azokra a tüntetőkre is, akik más, a holokausztot relativizáló szimbólumokat viselnek, vagy ilyen kijelentéseket tesznek. A tartományi igazságügyi minisztériumok meggyőződése szerint az ilyen magatartás kimeríti a közösség elleni izgatás bűncselekményét – derült ki a Redaktionsnetzwerk Deutschland felméréséből.

A Németországban 1941–ben bevezetett sárga csillagot kitűzni,

“sokmillió zsidó polgártársunk meggyilkolásának ezt az embertelen szimbólumát a saját oltási státusszal összekapcsolni nemcsak ízléstelen, de az én szememben a gyűlöletkeltés bűncselekményét is megvalósítja”

– mondta Claudia Schilling brémai igazságügyi szenátor. Ezért szerinte helyes, hogy az ügyészség eleve a közösség elleni izgatás gyanújából indul ki, és ennek megfelelően nyomoz.

Más tartományokban is kezdeményeztek hasonló eljárásokat. A bajor igazságügyi minisztérium is úgy látja, hogy az állami járványügyi intézkedéseket a holokauszthoz hasonlító kijelentések közösség elleni izgatásként büntethetőek.

“A gyülekezési szabadság alkotmányunk egyik alapértéke. Németországban mindenki elmondhatja a véleményét, és békésen, fegyverek nélkül tüntethet”

– mondta Georg Eisenreich bajor igazságügyi miniszter az RND-nek, aki ugyanakkor hangsúlyozta: “Németországban nincs helye az antiszemitizmusnak. Különleges felelősségünk van a zsidó emberek iránt. A mi feladatunk, hogy felismerjük, megnevezzük és leküzdjük a zsidógyűlöletet a társadalmunkban. Ezért határozottan fellépünk ellene.”

Jack Moline: Ne hasonlíts mindent a holokauszthoz, amit gyűlölsz!

Moline szerint a zsidó szenvedés és az antiszemita sztereotípiák politikai haszonszerzés céljából történő kihasználása általánossá vált a politikában.

A hamburgi és a szászországi ügyészség valamint az észak-rajna-vesztfáliai és a hesseni igazságügyi minisztérium is elvileg büntetendőnek tartja az “oltatlan” feliratú sárga csillag nyilvános viselését és a holokauszt-relativizáló kijelentések terjesztését – derül ki a körkérdésből. Több tartomány az igazságszolgáltatás függetlenségére hivatkozva nem kívánta kommentálni a kérdést.

Azt, hogy egy kijelentés vagy egy ilyen jelkép nyilvános viselése büntetendő-e, a bíróságok döntik el minden egyes esetben – emlékeztet az RND. A tartományi igazságügyi minisztériumoknak eddig csak néhány olyan büntetőügyről – és még kevesebb ítéletről – van tudomása, amelyben sárga csillagot hordtak.

A német oltásellenes és a járványügyi szigor elleni demonstrációkon annyira elterjedt a sárga csillag viselése, hogy Felix Klein, a kormány antiszemitizmus-megbízottja tavaly májusban azok betiltását javasolta, szerinte ugyanis megengedhetetlen, hogy a vírusszkeptikusok és oltásellenesek ily módon relativizálják a holokausztot.

Samuel Salzborn, Berlin antiszemitizmus-megbízottja is a soá történészi revizionista relativizálásának nevezte ezt, amelynek során a nácik antiszemita megsemmisítési politikáját csak eszközül használják a tüntetők. A cél szerinte egy olyan áldozati szerep magukra öltése, amely “démonizálja és delegitimálja” a demokratikus politikát.

Holokauszt áldozatokhoz hasonlítják magukat a francia oltásellenesek

Miután Franciaországban bejelentették, hogy kötelezővé válik az oltás az egészségügyi dolgozóknak, a legtöbb szolgáltatásban pedig szükség lesz védettségi igazolványra, a társadalom egy része tüntetésekkel és tiltakozásokkal reagált.