Erdogan koronavírusos

Recep Tayyip Erdogan török elnöknek pozitív lett a koronavírustesztje – jelentette be maga az érintett Twitter-üzenetében szombaton.

„A mai napon a feleségemnek és nekem is pozitív lett a koronavírustesztünk enyhe tünetek mellett. Szerencsére csak az omikron variáns enyhe tüneteit tapasztaltuk magunkon, ezért továbbra is dolgozunk itthonról. Hálásak vagyunk az értünk mondott imákért” – írta Erdogan a mikroblog oldalán.

A 67 éves török elnök azután küldte ezt az üzenetet, hogy videóhíváson keresztül részt vett egy isztambuli alagútmegnyitási ünnepségen, amelyen lemondta személyes jelenlétét a fertőzés miatt.

    Erdogannak láthatóan nem voltak tünetei a televízióban is közvetített videóhívás alapján. Felesége, Emine Twitter-üzenetében azt írta: reméli, hogy mindketten a lehető leggyorsabban átesnek a betegségen.

Az elnök egészségi állapota érzékeny téma Törökországban. Novemberben nyomozást indítottak a közösségi média néhány felhasználója ellen az elnök egészségi állapotával kapcsolatos „spekulatív, manipulatív jellegű” Twitter-üzenetek miatt.

    Erdogan, aki korábban félprofi igazolt labdarúgó volt, 2011-ben vastagbélműtéten esett át. Korábban többször tagadta, hogy rákos beteg lett volna, és továbbra is folyamatosan sűrű hivatalos programot bonyolít, gyakran naponta több helyszínen mond beszédet.

Törökországban az elmúlt napokban rekordmagasságba emelkedett a koronavírusos fertőzöttek száma: pénteken 111 157-et regisztrált az egészségügyi minisztérium.

December végén még csak 20 ezer körül volt a napi új fertőzöttek száma, de azóta ez megemelkedett a rendkívül fertőző omikron variáns megjelenése miatt.

Törökországban megnőtt a koronavírus miatti halálozások száma is: pénteken már 248 új halálesetet rögzítettek, október óta most volt legtöbb halálos áldozat.

Ynet: Erdogan szívproblémáit egy izraeli kardiológus kezelheti

Erdogan egészségi állapotával kapcsolatosan több találgatás is szárnyra kapott az utóbbi hónapokban.