Ynet: Erdogan szívproblémáit egy izraeli kardiológus kezelheti

A Sourasky Medical Center főigazgató-helyettese, Itzhak Shapira professzor – aki képzett kardiológus – ad tanácsokat a török vezetőnek, ami Erdogan esetleges szívproblémáira utalhat – írja a Ynet.

A szóban forgó orvos, Itzhak Shapira, a tel-avivi Sourasky Medical Center főigazgató-helyettese. Shapira a világ vezetőinek ad tanácsokat orvosi kérdésekben és kezelésekben.

Shapira képzett kardiológus, ami arra utalhat, hogy a török vezető szívproblémákkal küzd, de nincs hivatalos információ, amely alátámasztaná ezt a feltételezést.

A kettejük kapcsolatát ismerő források szerint „nem lennének meglepve, ha Törökországban találkoznának”. A Sourasky Medical Center és Shapira nem kívánták kommentálni az ügyet.

Az Erdogan egészségi állapotával kapcsolatosan több találgatás is szárnyra kapott, miután tavaly év végén olyan videók kerültek fel az internetre, amelyeken gyengének látszik sétálás közben. Az egészségi állapotával kapcsolatos pletykák eloszlatására Erdogan kommunikációs irodája megosztott egy videót, amelyen a török elnök többekkel kosárlabdázik.

Erdogan, aki a jövő hónapban tölti be 68. életévét, 2011-ben bélműtéten esett át, de a hírek szerint nem szenved más egészségügyi problémáktól.

Közben a török elnök hétfőn közölte, hogy izraeli kollégája, Izsák Herzog hamarosan hivatalos állami látogatásra Törökországba utazhat. Erdogan újságíróknak nyilatkozva felvetette, hogy energiaügyi megállapodást kötnének, mivel mindkét ország a földgázban gazdag Földközi-tenger partjainál fekszik.

„A politika nem harc, a politikát a béke felé kell terelnünk” – mondta.

Egy magas rangú forrás megerősítette, hogy Herzog fontolgatja, hogy Törökországba utazik, de azt mondta, hogy ezzel kapcsolatban még nem született végleges döntés.

Tényleg békülne Izraellel Erdoğan?

Miközben az arab országok pénzügyi és egyéb megállapodásokat kötnek Izraellel, Törökország elszigetelődött a régióban, és elveszíti exportpiacát.