Az USA feloldott pár szankciót Iránnal szemben, Teherán többet akar

Elrendelte egyes szankciók feloldását Iránnal szemben az amerikai kormány pénteken, ismét lehetővé téve ezzel az együttműködést Teheránnal polgári célú atomprogramokban – közölte egy magas rangú amerikai külügyi tisztségviselő. Az iráni külügyminisztérium jelezte, nem tartja elégségesnek a lépést.

Az intézkedés technikai jellegűnek tűnhet, de hírügynökségek szerint valójában fontos gesztus Teherán felé az iráni atomalku megmentését célzó bécsi egyeztetések kulcsfontosságú pillanatában.

    Az amerikai tisztségviselő hangsúlyozta, hogy ez nem „engedmény” Iránnak az Egyesült Államok részéről, és nem is azt jelzi, hogy közelebb lennének az átfogó megállapodáshoz, ugyanakkor „megkönnyíti a technikai egyeztetéseket”.

    Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter úgy reagált: „egyes szankciók feloldása valóban értelmezhető annak a jó szándéknak a jeleként, amelyről az amerikaiak beszélnek. Viszont ez a lépés nem elégséges. A jó szándék – a mi nézőpontunkból – valami olyasmit jelent, amelynek kézzelfogható következményei vannak”

A pénteken bejelentett intézkedés olyan szankciók terhe alól ad felmentést, amelyeket még Donald Trump volt amerikai elnök idejében vetettek ki azokra az országokra és nemzetközi vállalatokra, amelyek együttműködnének Iránnal polgári célú atomenergiai tevékenységekben.

Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő közölte: „mindenki tudja, hogy ez nem elegendő”. Hozzátette, Irán azt várja el az Egyesült Államoktól, hogy tegyen eleget az atomalkuban rögzített kötelezettségvállalásainak.

Trump és Netanjahu vívmányai támadás alatt állnak

„Washington békülékeny megközelítése és képtelensége arra, hogy egyszerre két ügyre összpontosítson, komoly problémákat okoz a Közel-Keleten.”