Amikor szélsőségesnek bélyegzik az átlagost

Joe Rogan Spotify mizériája és a kanadai kamionosok tüntetése kapcsán a „szakértők” szélsőséges eszmék terjedése miatt aggódnak, miközben Rogan és a tüntetők nem szélsőségesek, hanem ők a többség – írja Grayson Quay a Spectator magazinban. 

Egyre gyakrabban vannak az átlagemberek nézőpontjai szélsőségesként beállítva – kezdi a szerző. Szerinte erre két remek példa Joe Rogan esete a Spotify-al és a kanadai kamionosok tüntetése.

Rogan ismert amerikai műsorvezető, akinek Joe Rogan Experience elnevezésű műsora a világ egyik leghallgatottabb podcastje. A férfi több órás beszélgetéseket folytat a legkülönbözőbb vendégekkel, járt már nála Elon Musk, Bernie Sanders, Jordan B. Peterson, Quentin Tarantino, Robert Downey Jr, és még sokan mások. Az elmúlt hetekben néhány amerikai zenész kijelentette, hogy leveteti a dalait a Spotify-ról, mondván Rogan podcastje „Covid dezinformációnak” ad helyet.

„Joe Rogan szinte kísértetiesen reprezentálja az amerikai átlag férfit. Bálványozza a vállalkozókat, de nem bízik a nagyvállalatokban. Szeret füvet szívni. Szereti az MMA-harcokat. Nem érdekli különösebben a szervezett vallás. Nagy Tarantino-rajongó. Kissé nyers humorérzéke van. Társadalmi kérdésekben él és élni hagyást támogatja, de kényelmetlenül érzi magát az egész transz gyerek dologgal kapcsolatban. Nyitott arra, hogy szinte bárkivel, szinte bármiről beszélgessen”

– írja Quay.

S mégis az amerikai média úgy tesz mintha Rogan több száz milliós hallagatottsági számait csupa szélsőségesen jobboldali fehér férfi termelné.

A főáram természetesen automatikusan szeret kizárni bizonyos „marginálisnak” bélyegzett eszméket, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy ugyan a főáram kezében van a szócső, az amit ők „elfogadhatatlan eszméknek” bélyegeznek, az a többség gondolkozását tükrözi – írja a szerző.

„Bárki, aki elfogadhatatlan véleményt képvisel mondjuk a Covid-19-ről, a transzneműségről vagy a faji kvótákról, az „peremvidékre” kerül, és bárki, aki ilyen emberekkel kenyeret tör, az „peremvidék” a társítás révén. A végén egy alig lakott Potemkin-falut kapunk a „főáramból” és a „peremből”, amely a lakosság többségét alkotja” – írja Quay.

A kanadai kamionosok 

Kanadában ezrek tüntetnek a kötelező Covid oltás ellen. A demonstrációt kamionosok kezdeményezték.

Justin Trudeau miniszterelnök azt mondta, hogy a konvoj egy „kis szűk rétegből” állt, amely „elfogadhatatlan nézeteket” vall.

„Persze valójában nem tudjuk, hogy mennyire „marginális” a kamionosok tiltakozása” – írja a cikk.

A teherautók és az érintettek számáról nehéz megbízható becsléseket készíteni. Arról sincs felmérést, hogy hány kanadai támogatja valójában a „Szabadságkonvojt”, bár a felmérések hiánya arra utal, hogy a felméréseket megrendelő és végző emberek attól tartanak, hogy az eredmények nem fognak tetszeni nekik.

A cikk szerint mivel a magát főáramnak nevező elit kezében van a véleményformálás joga ezért a kamionosok mindenütt szélsőségesként tűntek fel a híradókban, ha egyáltalán volt róluk hír. Miközben Kanadára egyáltalán nem jellemző az ilyen jellegű tüntetések.

Teljes írás itt olvasható.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„A baloldaliság lecserélte az igazi vallást” — Will Witt a Neokohnnak

A politikai kommentátor a Neokohnnak elmondta mit gondol indul-e Donald Trump a következő választáson, és miért vonz egyre több amerikait a baloldal. Hajdú Tímea interjúja.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.