„A baloldaliság lecserélte az igazi vallást” — Will Witt a Neokohnnak

A Neokohn szerkesztője

 

A konzervatív politikai kommentátor a Neokohnnak elmondta, mit gondol indul-e Donald Trump a következő választáson, ki az amerikai progresszívok legnagyobb ellensége, s miért pont a gender-kérdést tűzték a zászlójukra a demokraták. Interjú.

Will Witt, a Dennis Prager által alapított PragerU egyik legismertebb konzervatív arca, akinek videói több mint 600 millió megtekintést értek el. A politikai kommentátor első könyve 2021-ben jelent meg és azonnal bestseller lett.

Witt a Danube Institute meghívására érkezett Budapestre, ahol előadást tartott Is Leftism a Religion? (Vallás-e a baloldaliság?) címmel. A Neokohn az intézet budai irodájában beszélgetett Wittel.

***

Három évtizeddel a Szovjetunió bukása után a baloldali eszmék egyre népszerűbbek az Egyesült Államokban. Mi lehet ennek az oka?

Ha amerikaiakkal beszél az ember a legtöbbjüknek fogalma sincsen milyen volt a kommunizmus Magyarországon vagy Oroszországban és Kínában. Nem is tudják mit jelent pontosan a kommunizmus vagy a szocializmus, és azt sem, hogy milyen értékrend kötődik hozzájuk. Tehát, ha azt hallják, hogy egy politikus ingyenes egészségügyet, ingyenes diplomát, ingyenes állami lakhatást stb. ígér, az nagyon vonzó számukra, különösen mivel az Egyesült Államokban nagyon rossz helyzetben van a középosztály. Aki egyetemre megy, amikor megkapja a diplomát, kap vele egy 800 ezer dolláros adósságot is. Az egészségügyi szolgáltatás egyre drágább, a lakhatás szintén, és akkor jön egy baloldali politikus és azt mondja, hogy „mi ezt mind megadjuk neked”. Ráadásul ez az ideológia morális felsőbbrendűséget hoz létre a követőiben. Jó dolog szeretni a feketéket, a transzokat, megmenteni a földet stb. Senki nem akarja, hogy rasszistának tartsák vagy transzfóbnak vagy olyasvalakinek, akit nem érdekel a környezet.

Tehát a megszégyenítés kultúrája és a gazdasági összeomlás kettőse vezetett ahhoz, hogy a baloldali eszmék egyre nagyobb teret nyernek az Egyesült Államokban.

Miért gondolja úgy, hogy a baloldaliság egy vallás?

A baloldaliság azért vallás, mert lecserélte az igazi vallást. Ahogy a kereszténység hanyatlásnak indul a Nyugaton, az embereknek szüksége van arra, hogy értelemmel töltsék meg az életüket, hogy kitöltsék a létrejött űrt.

A baloldaliak előléptek és azt mondták, hogy „nincs szükséged arra, hogy keresztény legyél. Az üresség amit érzel, betölthető ezekkel a baloldali ügyekkel is.”

Ha valaki úgy gondolja, hogy a klímaváltozás miatt lesz vége a világnak, akkor ezt teheti az életcéljává és akkor nem kell értelmetlennek éreznie a létezését. Az ember legalapvetőbb bizonytalanságaira tapintottak rá a világgal és a jövővel kapcsolatban annak érdekében, hogy az ideológiájuk érvényesüljön.

Eric Hoffer (amerika filozófus és szociológus – a szerk.) írja, hogy „a tömegmozgalmak képesek arra, hogy felemelkedjenek és terjedjenek anélkül, hogy hinnének Istenben, viszont nem tudnak egy ördögbe vetett hitt nélkül terjedni.” (A fanatizmus természetrajza – a szerk.) Mit gondol a progresszívek számára ki az ördög, ki a gonosz, aki ellen harcolnak?

Az átlag amerikai emberek ellen harcolnak. A keményen dolgozó átlag amerikai az általuk kreált ördög. A múlt héten Washington DC-ben voltam egy rendezvényen, ahol 50 ezer ember vonult fel a kötelező oltás ellen. Ezeknek az embereknek jelentős része, ha két éve megkérdezted volna őket, hogy miben hisznek azt mondták volna, hogy nem érdekli őket a politika. S most tömegek állnak fel. Teljesen átlagos emberek, akik látják mit tesz a baloldal, és változást szeretnének.

Úgy gondolom valóban az átlag dolgozó amerikai az ördög számukra, és el akarják pusztítani.

Ezért is a populizmusé a jövő. Sokkal több a közös a baloldali populizmusban és a jobboldali populizmusban, mint amennyi közös értéket lehet találni a Kongresszus két oldalán.

Fotó: Dimény András

Ha jól tudom ön se volt mindig konzervatív. Hogyan történt a politikai váltása?  

Liberálisként kezdtem, és az egyetemen lettem konzervatív. Általában fordítva történik, a gyerekeket konzervatívnak nevelik, aztán egyetemre mennek, rózsaszínre festik a hajuk és elhíznak. Velem az ellenkezője történt, az egyetemen láttam, hogy a baloldaliak milyen intoleranciával kezelnek mindenkit, akiknek a véleménye nem egyezik az övékkel. Mikor ezt láttam akkor több politikai szervezethez csatlakoztam. Először a coloradói republikánusokhoz csatlakoztam. Elkezdtem saját videókat készíteni, elküldtem őket a PragerU-nak, akiknek tetszett és állást ajánlottak nekem.

Az elmúlt időben sok felmérés mutatta, hogy egyre nagyobb a szakadék a republikánusok és a demokraták között. Egyre nagyobb azoknak demokratáknak az aránya, akik azt mondják nincsen republikánus barátjuk. Ez mennyire tükrözi a valóságot?

Teljesen. Csináltam is egy videót erről, kimentem New Yorkban a Washington Square Parkba, ami pont a NYU (New York-i Egyetem) közelében van, ami egy liberális pokol. S megkérdeztem az embereket, hogy barátkoznának-e republikánussal, és a többségük nemmel válaszolt. Azért mondják ezt, mert hamis képük van arról, milyen is egy republikánus. Sokszor felvetem az embereknek, hogy képzeljék el, hogy liberálisok és mondjuk szavazatokat számlálnak, mondjuk mikor Trump az egyik jelölt. S mint liberális elhiszed, hogy Trump az szó szerint Hitler. Hogy meg fogja ölni a zsidókat, a melegeket koncentrációs táborba rakja. Vannak emberek, akik ezt valóban elhiszik. Ha ezt szavazat számlálóként elhiszed vajon csalnál? Én erre azt mondom, hogy persze, hogy csalnál. Én is azt tenném, ha elhinném, hogy az ember, aki ellen a pártom indul valóban Hitler, aki csupa gonosz dologra készül.

Tehát megértem, hogy a baloldaliak miért éreznek úgy, ahogy éreznek. Ezeket az embereket meggyőzte a média, a big tech, az egyetemek, hogy a konzervatívok gonoszak és rasszisták. Tehát a cél az, hogy meg kell buktatni azokat az erőket, akik ezzel a narratívával tömik az emberek fejét.

Az úgynevezett „woke politika” láthatóan nem működik. Ezt tanúsítja a legnagyobb amerikai városok állapota, ahol tavaly drámaian megnőtt a bűnözés. Mégis az emberek ezekre a politikusokra szavaznak. Van arra esély, hogy ez változzon?

Ezt nehéz megjósolni. Azt gondolom, hogy ma az ország kétharmada konzervatívan gondolkodik, legalábbis az olyan COVID-dal kapcsolatos kérdésekben, mint a kötelező oltás vagy maszkviselés. Azt hiszem az idei kongresszusi választásokon változás lesz. Az nem elég, ha egy politikus konzervatív, az kell, hogy erős, istenfélő konzervatívok legyenek.

Tehát nehéz megmondani hogy ezek a dolgok megváltoznak-e, de azt hiszem, hogy az amerikai emberek ettől függetlenül felébredtek, még akkor is, ha azok akiknek a kezében van az irányítás nem változtak meg.

Úgy tűnik Trump megválasztása igazából nem változtatta meg a dolgokat, sőt az úgynevezett „woke” erők, csak még dominánsabbak lettek. Így mennyi esélye van annak, hogy egy választás valóban változtat a folyamatokon?

Ha jól megnézzük Trump sok jó dolgot tett, és igenis sikerült változtatnia bizonyos dolgokon. Vegyük például a Legfelsőbb Bíróságot, ahol sikerült három bírót kineveznie.

Hála Istennek Donald Trumpért, mert ha Hillary Clinton győzött volna, akkor mostanra már lehet, hogy elvesztettük volna a fegyvertartáshoz való jogunkat.

S nemcsak a Legfelsőbb Bíróság fontos, hanem országszerte sok bírót nevezett ki. Trump nagyon sok embernek segített abban, hogy határozottan és bátran kinyilvánítsák a politikai nézeteiket. Nyilván sok dolog van, ami nem változott meg. Többet tehetett volna a közösségi oldalak cenzúrájával szemben, többet kellett volna foglalkoznia a fallal. Ki kellett volna rúgnia Anthony Faucit (az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója – a szerk) az első nap.

Másrészt az Amerika problémája, vagy a megoldása – attól függ, hogy hogyan nézzük – hogy nálunk föderalizmus van, az összes állam, város és önkormányzat, rengeteg mindenről dönthet a szövetségi kormánytól függetlenül. Tehát van egy olyan állam, mint Florida, ami nagyszerű és fantasztikus, tele van szabadsággal és csodálatos. De aztán elmész Kaliforniába, ahol én élek, és ott borzalmas. Az egy istenverte szörnyű hely. Minden szörnyű benne. Szóval igen, a dolgok nem változtak meg úgy, ahogy szeretnénk, de ennek megvannak az okai.

Mit gondol fog indulni Trump 2024-ben?

Ez a milliódolláros kérdés, nem igaz? Szerintem indulni fog. Azt gondolom sok dologhoz ügyetlenül állt mostanában. Rossz jelöltek mögé áll be, a vakcinával kapcsolatos megjegyzései se voltak jók. Nehéz megállapítani, hogy mennyire állnak mögötte a korábbi támogatói.

Fotó: Dimény András

A „woke” ideológiák talán legfurcsább része a gender-ideológia. Mit gondol miért ez lett a mozgalomnak az egyik fő ügye? Nagy erőkkel népszerűsítenek olyan terminusokat, amelyekről mondjuk öt éve még senki nem hallott.

Azért nem hallott róluk senki mert nem valódiak. Csak kitalálták ezeket a dolgokat. Így működik a baloldal. Ahogy Saul Alinsky írja a radikális csoportokról, kiválasztanak egy kisebbségi csoportot, a csoportjuk részévé teszik, bátorítják őket és átveszik az irányítást felettük. Felhasználják a transzokat és a balos ügyük részévé teszik őket. S akkor mindenki, aki ellenük van arról elmondhatják, hogy rasszista és transzfób. Úgy használják a kisebbségi csoportokat, ahogy a nőket használták az 1960-as években a szexuális forradalomkor. De hasonlóan viselkedtek a feketékkel, és a spanyolajkúakkal is. A saját céljaik elérésére használják ezeket a csoportokat. Most a gender a fáma. Mindig fognak találni maguknak egy kisebbségi csoportot, akikbe belekapaszkodnak annak érdekében, hogy előre mozdítsák a céljaikat, s még nagyobb megosztást gerjesszenek.

Csináltam egy videót Floridában, ahol azt kérdeztem az emberektől, hogy határozzák meg a nő definícióját. Elég alapvető kérdésnek tűnik. S az emberek olyanokat mondtak, hogy az a nő, aki annak érzi magát, és úgy néztek a kamera felé, mint akik azon aggódnak vajon helyesen mondták-e.

Megkérdeztem őket, hogy lehet-e egy nőnek hererákja? S azt mondták hogyne. Nevetséges volt. Bele vannak kényszerítve, hogy úgy tegyenek, mintha elhinnék ezeket a dolgokat.

Biztos van egy kisebbség, akik elhiszik. De biztos vagyok benne, hogy az emberek többsége valójában nem hiszi ezt el, s csak azért mondják ezt mert nem akarják, hogy „eltöröljék” őket, és túl erős a nyomás.

What Is a Woman?

How would you define a woman? Will Witt heads to Florida Gulf Coast University to ask people if there’s a set definition of what a woman is. 👏 AMAZINGGG 👏 …

Mit gondol van felelősségük az amerikai keresztényeknek, és a konzervatívoknak amiatt, hogy az amerikai kultúra ilyenné vált? Hiszen engedték hogy ez megtörténjen.

Igen a konzervatívokat terheli a felelősség. Különösen azokat, akik azt mondták: „majd mi kiállunk a jogaitokért”, „mi az alkotmányosságot támogatjuk”, „fontos nekünk a szólásszabadság”… Aztán fogják magukat és pénzt fogadnak el a Google-től vagy hasonlóktól. Tehát végül nem állnak ki az értékeinkért. Könnyű azt mondani, hogy vagy valami, mint valóban aszerint cselekedni.

Hogyan érdemes hozzáállni a progresszív ideológiákhoz, mit tehet az ember ellenük? Itt Magyarországon, még nem ezek az uralkodó nézetek. 

Azt gondolom, hogy a progresszív ideológiákat el kell pusztítani. Nem fogok itt ülni és azt mondani, hogy a progresszív nézetek jók a társadalom számára. Nem akarok kompromisszumot kötni valakivel, aki szerint kilenc hónapig abortálható egy gyerek. Aztán lecsökkentik mondjuk hétre, és a konzervatívok ezt elfogadják. Ha látsz valamit, ami gonosz, nem engeded virágozni. Elpusztítod és kitéped. Nem az embereket kell üldözni, különösen nem az átlagembereket, akik mondjuk baloldali módon gondolkoznak. De azokat az embereket, akik az eszmékért, a gonoszságért felelősek, őket meg kell állítani.

Borítókép: Will Witt a Danube Institute irodájában. Fotó: Dimény András 

„Ha nem állunk ki a tradícióinkért, akkor nem lesz jövőnk” — Yoram Hazony a Neokohnnak

Az izraeli filozófus a Neokohnnak elmondta, hogy miért fontos, hogy a konzervatívok vállalják a küzdelmet a szélsőséges ideológiákkal szemben. Hajdú Tímea interjúja.