Ukrán külügyminiszter: elkélne több izraeli segítség a kiber- és légvédelem terén

Ukrajna segítséget kért Izraeltől a lég- és kibervédelem terén az orosz inváziótól való félelem közepette – közölte szerdán a kelet-európai ország külügyminisztere.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy „nagyon mély együttműködés” van Kijev és Jeruzsálem között, anélkül, hogy az együttműködés részleteiről bármit elárult volna.

„Különösen a légvédelmi együttműködés elmélyítésében vagyunk érdekeltek” – mondta Kuleba az izraeli közszolgálati televízió riporterének, hozzátéve, hogy „üdvözölné Izrael azon törekvését, hogy diplomáciai szerepet játsszon Ukrajna és Oroszország között”. Kuleba megjegyezte, hogy ez nyilvánvalóan a zsidó állam mindkét nemzethez fűződő szoros kapcsolatai miatt lehet hatékony..

Közben Jair Lapid külügyminiszter szerdán azt mondta, hogy Izrael nem hisz abban, hogy hamarosan erőszakos konfliktus alakul ki Ukrajna és Oroszország között.

„Én sem hiszem, hogy hamarosan háború kezdődne” – mondta Lapid az Axios hírportálnak nyilatkozva.

Lapid szerint a patthelyzet nehéz helyzetbe hozta Izraelt, mivel mind Oroszországban, mind Ukrajnában nagyszámú zsidó lakosság él.

„Kötelességünk a lehető legóvatosabban eljárni az orosz-ukrán válsággal kapcsolatban” – mondta.

Aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a válság beárnyékolja a 2015-ös iráni atomalku helyreállításáról folyó tárgyalásokat, egy olyan megállapodást, amelyet Izrael nyilvánosan ellenez.

„Azt szerettük volna, ha az Egyesült Államok sokkal nagyobb figyelmet fordít erre a kérdésre és megakadályozza, hogy veszélyes dolgok történjenek” – mondta.

A hírportál meg nem nevezett izraeli tisztviselőkre hivatkozva azt írta, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán felhívta Lapidot, hogy megkérje Izraelt, közvetítse Oroszország felé, hogy Ukrajnával kapcsolatban de-eszkalációra van szükség.

A jelentés szerint ez volt a második alkalom, hogy Blinken ilyen kérést intézett Lapidhoz.

Az izraeli tisztségviselők elmondták, hogy beszéltek az oroszokkal a de-eszkaláció szükségességéről, hozzátéve, hogy Lapid azt tervezi, hogy a következő napokban beszél Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Múlt héten Oroszország izraeli nagykövete azt mondta a The Times of Israel című izraeli lapnak, hogy az orosz tisztviselők és izraeli kollégáik közötti tárgyalások nem Ukrajnára fókuszáltak, miközben ostorozta a nyugati országokat Kijev felfegyverzése miatt.

Miért alkalmaz kettős mércét Izraellel szemben az Amnesty International?

ADL: „Az Amnesty International retorikája felelőtlen. Ezek nem egyszerűen elvont szavak, hanem olyan hamis vádak, amelyek újra és újra veszélybe sodorták a zsidókat világszerte”