Másfél millió éves embert találtak Izraelben

Az Izraelben felfedezett legkorábbi, ősi emberre utaló bizonyíték az Afrikán keresztül történő emberi vándorlásra utal.

Az izraeli Jordán-völgyben felfedezett 1,5 millió éves kis csont a szerdán közzétett eredmények szerint először szolgáltatott bizonyítékot a kutatóknak arra, hogy az ősi emberek több migrációs hullámban érkeztek Afrikából.

A csontot eredetileg 1969-ben fedezték fel, de a helyszínen új technológiával végzett közelmúltbeli ásatások lehetővé tették a leletek új datálását.

Ez a legősibb bizonyíték az emberi életre, amelyet Izraelben valaha felfedeztek.

A kutatás, amelyet Dr. Alon Barash, a Bar-Ilan Egyetem Azrieli Orvosi Karának munkatársa, Prof. Ella Been, az Ono Akadémiai Főiskola professzora, Prof. Miriam Belmaker, a Tulsai Egyetem munkatársa és Dr. Omry Barzilai, az Izraeli Régiségügyi Hatóság munkatársa vezetett, az őskori emberi csigolya segítségével megerősítette, hogy az ősi emberi vándorlás Afrikából Eurázsiába nem egyszeri esemény volt, hanem hullámokban zajlott le különböző fajok által.

Folyamatos vita folyik arról, hogyan zajlott le az Afrikából való kivándorlás. Az egyik megközelítés szerint csak egyetlen vándorlási hullám volt, míg a másik iskola szerint több vándorlás is lezajlott.

A Jordán-völgyben található Ubeidiya ásatási helyről származó csigolyákat összehasonlítva a Grúz Köztársaságban található Dmanisi őskori lelőhelyről – a világ legrégebbi őskori lelőhelyéről – származó fosszíliák csontjaival, a kutatók meg tudták állapítani, hogy a lelőhelyeket két különböző ősi ember lakta.

„Össze tudtuk hasonlítani őket az Ubeidiyából származó leletekkel, és… teljesen másképp néznek ki, ami azt jelenti, hogy nem ugyanarról a fajról van szó – ami azt jelenti, hogy legalább két migrációs hullám volt ugyanabban az időszakban”

– mondta Barash.

„Megállapítottuk, hogy több mint egy migrációs hullám volt Afrikából, és ez az első alkalom, hogy csontokkal tudjuk alátámasztani ezt az elméletet”.”

A csigolya, amely egy hat és 12 év közötti gyermeké volt, a legkorábbi bizonyíték az Izraelben felfedezett ősi emberekről.

Barash szerint nagyon hasonlít az Afrikából származó klasszikus Homo erectus csigolyáihoz, míg a Dmanisiból származó maradványok, bár még mindig vita tárgyát képezik, a Homo erectus vagy a Homo habilis egy korábbi formájára hasonlítanak.

Százezer éves migránsok nyomaira bukkantak Izraelben

A Negevben talált kőszerszámkészítő műhely arra utal, hogy Afrikából az Arab-félszigeten és a Negev-sivatagon át vándoroltak az emberek.

A fosszilis bizonyítékok és a DNS-kutatások szerint az emberi evolúció Afrikában kezdődött, körülbelül hatmillió évvel ezelőtt. Körülbelül kétmillió évvel ezelőtt az ősi emberek vándorolni kezdtek Afrikából, és elterjedtek Eurázsiában, amit „Out of Africa” folyamatként ismerünk. A Jordán-völgyben, a Beit Zera kibuc közelében fekvő Ubeidiya az egyik olyan hely, ahol régészeti bizonyítékaink vannak erre a szétszóródásra.

Ubeidiya őskori lelőhelye azért jelentős a régészeti és evolúciós tanulmányok szempontjából, mert egyike azon kevés helyeknek, ahol az Afrikából való korai emberi kivonulás megőrzött maradványai találhatók. A lelőhely a második legrégebbi Afrikán kívüli régészeti lelőhely, amelyet 1960 és 1999 között több régész is feltárt.

A lelőhelyen talált leletek között megtalálható a kihalt állatok csontjainak és kőleleteknek egy ritka gyűjteménye. A fosszilis fajok között kardfogú tigris, mamut és óriásbölény is található, olyan ma Izraelben nem található állatok mellett, mint páviánok, varacskos disznók, vízilovak, zsiráfok és jaguárok. Az ősi emberek által készített és használt kő- és kovakő tárgyak hasonlóságot mutatnak a kelet-afrikai lelőhelyeken találtakkal.

Az Ubeidiyában végzett ásatásokat Belmaker és Barzilai nemrégiben folytatta az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítványtól kapott támogatással. A projekt új abszolút kormeghatározási módszereket alkalmaz a lelőhely kormeghatározásának pontosítására, valamint a régió paleoökológiájának és paleoklímájának tanulmányozására.

A korábbi ásatásokból származó, jelenleg a Héber Egyetem Nemzeti Természettudományi Gyűjteményében őrzött leletek átnézése közben Belmaker, a Tulsai Egyetem antropológiai tanszékének paleoantropológusa

véletlenül bukkant rá az emberi csigolyára, amelyet egy dobozban tároltak egy felirattal: „Emberi?”

Felvette a kapcsolatot kollégájával, Barashsal, hogy vizsgálja meg a csontot.

„Ránéztem a csontra, és azt mondtam, hogy ez valami, ami két lábon járt. Ezt a csont alakja miatt tudom”

– mondta.

„Ez a legrégebbi Izraelben talált emberi csont, és igazán elképesztő, hogy 1966-ban ásták ki, és valaki egy kérdőjellel ráírta a dobozra, hogy „ember”, és csak úgy otthagyta. Általában az ásatásokon az ember csontvázat vagy koponyát akar – valami nagyon drámai dolgot -, így valaki megtalálta ezt a csigolyát, és csak úgy otthagyta”.”

A csontot emberi ágyékcsigolyaként azonosította, és bár egy kisgyermeké volt, a becsült korához képest elég magas lehetett. Ha a gyermek felnőtté vált volna, akkor 180 cm feletti magasságot ért volna el. Ez hasonló magasság lenne, mint néhány Afrikából származó Homo erectus fajé – mondta Barash.

A helyszínen talált kőeszközök, például bazaltból készült kézi fejszék, vágószerszámok és kovakőből készült pelyhek kutatása a korai acheulei kultúrához kötődött – mondta Barzilai -, míg a dmanisiak az oldowai kultúrához tartoztak. Az új tanulmány segítségével – mondta – a kutatók arra tudtak következtetni, hogy a két iparágat különböző emberi fajok állították elő.

„Az őskorban általában kőszerszámokat találunk, de emberi maradványokat nem, és csak találgatni tudunk arról, hogy kik voltak a készítők, tudván, hogy abban az időben sokféle faj létezett. A csigolya újbóli felfedezésével azonban a társadalmat a nagytestű acheulei kultúrához tudjuk kapcsolni”

– mondta Barzilai, az IAA régészeti kutatási osztályának vezetője, aki tavaly Belmakerrel együtt új ásatásokat kezdett a lelőhelyen.

„Az Ubeidiya lelőhelyen most már szerszámokkal és fosszilis maradványokkal is rendelkezünk, ami a kirakós játék egy újabb darabját adja a korai emberfaj korai vándorlásának megértéséhez.”

Belmaker szerint az ember Afrikából való szétszóródásával kapcsolatos egyik fő kérdés az, hogy milyen ökológiai körülmények segíthették elő a szétszóródást. A korábbi elméletek azt vitatták, hogy a korai emberek az afrikai szavannát vagy egy új, nedvesebb, erdős élőhelyet részesítettek-e előnyben.

„A Dmanisi és Ubeidiya különböző emberi fajokra vonatkozó új eredményünk összhangban van azzal a megállapításunkkal, hogy az éghajlat is különbözött a két helyszín között” – mondta. Ubeidiya nedvesebb és a mediterrán éghajlattal összeegyeztethető, míg Dmanisi szárazabb, szavannás élőhely. Ezt a tanulmányt, amely két fajt mutat, amelyek mindegyike más-más kőszerszámkultúrát termel, alátámasztja az a tény, hogy mindegyik populáció más-más környezetet részesített előnyben”.”

A lelőhelyen talált tárgyi bizonyítékok kombinációjából a kutatók arra is következtethetnek, hogy az ott élő ősi emberek meglehetősen intelligensek voltak, sokféle eszközt használtak, és tudták, hogyan használják ki a környezetet az ottani szükségleteikhez, amely akkoriban a Galileai-tenger déli partján, a szíriai-afrikai hasadék mentén feküdt – mondta Prof. Ella Been, az Ono Akadémiai Főiskola sportterápiás tanszékének vezetője, a paleoantropológia és anatómia szakértője.

„Ez az egy kis csigolya egy új és érdekes történetet mesél el nekünk, és bizonyítja azt, amiről az emberek már korábban is felvetették az ötletet: hogy [több] „Out of Africa” esemény is történhetett. Most több „out of Africa” eseményre van bizonyítékunk: egy a kis hominis és egy a nagy hominis”

– mondta.

„Ez nagyon izgalmas – nagy tisztelettel bánunk ezekkel a csontokkal – olyan, mintha történelmet tartanánk a kezünkben”.

Barash szerint a kérdésekre még mindig várnak válaszok: Miért vándoroltak ki az ősi emberek Afrikából, kapcsolatba kerültek-e más emberekkel, és milyen volt a kölcsönhatásuk?

„Régebben úgy gondoltuk, hogy az evolúció nagyon finom változásokkal jár az út mentén, de ez nem igaz… sokkal bonyolultabb”

– mondta.

„Nem ismerjük a teljes képet. Még sok mindent fel kell fedeznünk. A kíváncsiság hajt minket. Most kinyitottunk egy kis ablakot arra, hogy mi történt, amikor kivándoroltunk Afrikából”.

Mégsem Afrikából származhat az emberiség – áttörő eredmény az evolúciókutatásban

Átírhatja az emberiség evolúciójával kapcsolatos ismereteinket a frissen felfedezett szenzáció.