A német kancellár is tárgyalni megy Putyinhoz

A bejelentés akkor érkezett, amikor egyre többen bírálják Németországot, amiért roppant távolságtartóan viselkedik az ukrán konfliktusban. Scholz a német közszolgálati csatornának, a ZDF-nek nyilatkozott, és úgy fogalmazott, hogy hamarosan Moszkvába utazik — írja az index.hu.

„Most az USA-ba utazom, majd Moszkvába, hogy folytassuk a tárgyalásokat az égető kérdésekben” – mondta a kancellár, aki vasárnap repül Washingtonba és hétfőn tárgyal Biden elnökkel.

„Ugyanakkor” – tette hozzá – „azt sem szabad elfelejteni, hogy 130 ezer orosz katona állomásozik az ukrán határnál, tehát minden adott egy katonai akcióhoz. Ezért fontos, hogy pontosan és világosan fogalmazzunk és cselekedjünk. Nos, ezek az orosz lépések veszélyeztetik Ukrajna függetlenségét, és ha bármilyen harci cselekmény történik, az után nagy árat kell fizetni, és azt hiszem, ez az üzenet már átment.”

Mindezt azután mondta a kancellár, hogy odahaza és külföldön egyaránt bírálták, mert nem szállított a védelemhez szükséges fegyvereket Ukrajnába, megakadályozta a szövetségesek bizonyos fegyverszállítmányait és csak vonakodva engedte meg, hogy az elkészült, de még nem üzemelő Északi Áramlat 2. földgázvezetéket is felvegyék a szankciós listára.

Magát védve megemlítette, hogy decemberben egyszer már beszélt Putyinnal telefonon. Ugyanakkor visszautasította azokat a vádakat, hogy a mélázó német lépések azt sugallhatják a többiek felé, hogy Németország nem megbízható partner.

Scholz azzal érvelt, hogy Németország költségvetésének két százalékát fordítja katonai fejlesztésre évente, ahogy azt a NATO megköveteli a tagállamoktól, és egyébként is, az elmúlt években mintegy kétmilliárd euró értékű segélyt küldtek Ukrajnába.

A nemzetközi diplomácia élénken foglalkozik az orosz–ukrán–NATO-vitával. Macron francia elnök az elmúlt napokban kétszer is egyeztetett Putyinnal telefonon, kedden Boris Johnson brit, míg szerdán Mario Draghi olasz kormányfő is tárgyalt az orosz vezetővel ugyancsak telefonon.

Az egyeztetések sorában pedig ott volt a magyar miniszterelnök is, hiszen Orbán Viktor kedden öt órán át tárgyalt az orosz államfővel, és az azt követő sajtótájékoztatón bővebben is foglalkoztak az ukrajnai helyzettel.

Ukrán külügyminiszter: elkélne több izraeli segítség a kiber- és légvédelem terén

Lapid szerint Izraelnek óvatosabbnak kell lenni az orosz-ukrán válsággal kapcsolatban, mint bármely más országnak.