Haszid esküvő az ukrán-orosz viszály árnyékában

A Moskovitz családra meglehetős nagy nyomás nehezedett, hiszen Harkov, ahol 1990 óta élnek, alig 40 kilométerre fekszik az orosz határtól, s a jelenlegi, háborúközeli helyzet miatt a nemzetközi érdeklődés középpontjában áll. Nem mindennapi esküvőjükről a zsido.com számolt be.

A menyasszony a Moskovitz család lánya, Bracha volt, aki a leginkább szerette volna, hogy január 26-án abban a városban lehessen az esküvője, ahol született és felnőtt. A vőlegény, Mendy Katan az izraeli Kfár Chábádból érkezett Ukrajna keleti határára.

A múlt heti harkovi esküvő máskor valószínűleg csak egyike lett volna annak a sok szép emléknek, melyet ráv Mose és rebecen Miriam Moskovitz őriznek.

A tél folyamán azonban 100 ezer orosz katona gyűlt össze az ukrán-orosz határ mentén. Az eseményekre válaszul az Egyesült Államok elrendelte a nagykövetségi alkalmazottai és családjaik evakuálását, s habár Ukrajna vegyes módon kommunikál a helyzetről, a feszültség kétségkívül tapintható.

Az ausztrál állampolgárságú rebecent felhívták az ausztráliai nagykövetségről, mert tudni akarták, hogy orosz invázió esetén mi a menekülési terve, az új címet szerették volna feljegyezni, ahol elérhetik. A rebecen köszönetet mondott az aggódásért, de leszögezte, hogy egyáltalán nem áll szándékában elutazni, így nincs más cím sem, amit megadhatna.

„Az otthonunk Harkovban van!”

– zárta rövidre a telefonbeszélgetést.

Hogy miként sikerült ebben a feszült hangulatban megtartani az esküvőt, a zsido.com beszámolójában itt olvasható.

Izrael felkészült az ukrán zsidók evakuálására egy orosz invázió esetén

Az Ukrajnát érintő növekvő feszültség miatt frissítették a szükséges mentési akcióra vonatkozó lépéseket.