Élelmiszer árak korlátozásával kacérkodik az izraeli kormány

Miután ma reggel lejárt az élelmiszer-gyártóknak és importőröknek az áremelkedés megakadályozására szóló ultimátuma, Avigdor Liberman pénzügyminiszter felkérte az árakkal foglalkozó tárcaközi bizottságot, hogy vizsgálja meg a piaci koncentráció szintjét azon termékeknél, amelyeknél áremelésre készülnek.

Liberman felkérte a bizottságot, hogy különösen vizsgálja meg öt vállalat tevékenységét: Osem-Nestlé, Diplomat, Schestowitz, Ristretto és Leiman Schlussel — értesült a Globes gazdasági lap.

Liberman és Orna Barbivai gazdasági miniszter vasárnap felszólította ezeket a cégeket, valamint a Strauss Groupot és a Sanót, hogy

állítsák le a tervezett áremeléseket, vagy adjanak rá elfogadható magyarázatot.

A Strauss és a Sano válaszul közölte, hogy ők nem emelik az árakat, ezért levették őket a vizsgálandó vállalatok listájáról.

Liberman és Barbivai az árbizottsághoz intézett közös levelükben azt írták:

„Az áremelésekről szóló jelentések hulláma aggodalmat ébreszt, hogy ezek a vállalatok visszaélnek piaci erejükkel annak érdekében, hogy a lakosság kárára extraprofitot termeljenek”.

Ha a vizsgálat azt találja, hogy bizonyos termékkategóriákban túlzott piaci koncentráció van, akkor a kormány újabb élelmiszerekkel egészítheti ki az árfelügyelet alá tartozó termékek listáját.

Libermannak elege van a korlátozásokból, hagyná működni a gazdaságot

„Abba kell hagynunk az újabb korlátozásokról szóló beszédet, és hagynunk kell, hogy a gazdaság működjön” – mondta az izraeli pénzügyminiszter.