Súlyos mulasztást állapított meg a vizsgálat egy palesztin férfi halála körül

A 78 éves Omar Abdalmajeed Aszadot, aki amerikai állampolgár is volt, holtan találták, miután izraeli katonák őrizetbe vették Júdea-Szamáriában.

Két izraeli katonatisztet azonnali hatállyal felfüggesztettek, egy harmadikat pedig hivatalosan elmarasztalnak egy idős palesztin e hónap elején bekövetkezett halála miatt, amely az IDF szerint „erkölcsi hiba és rossz döntéshozatal” eredménye volt.

A 78 éves Omar Abdalmajeed Aszadot, aki a Rámalláhtól északra fekvő Dzsiljilya faluból származott, január 12-én találták holtan, miután izraeli katonák hazafelé tartva feltartóztatták.

A Necách Jehuda zászlóaljhoz tartozó katonák tartóztatták le egy rögtönzött ellenőrzőponton hazafelé menet, miután kiabálni kezdett velük, felhívva ezzel a katonák figyelmét, akik nem akarták, hogy a többi lakos tudjon arról, hogy meglepetésszerű ellenőrzésre kerül sor.

Letartóztatása után Aszadot több más palesztinnal együtt egy elhagyatott házban tartották megbilincselve, bekötött szemmel és szájjal. Egy órával később, mikor a katonák távoztak, nem ellenőrizték Aszad állapotát, mivel azt hitték, hogy a férfi elaludt. Nem látták a baj jeleit, nem hívtak orvosi segítséget, és nem próbálták felébreszteni sem.

Később egy ramallahi kórházban nyilvánították halottnak, ahová a lakosok vitték, miután egy másik fogvatartott látta, hogy nem reagál, és orvost hívott. A Palesztin Hatóság égisze alatt végzett boncolás a múlt héten megállapította, hogy a férfi „külső sérülések okozta stressz miatti hirtelen szívmegállásban” halt meg.

A vizsgálat „a katonák etikai mulasztását állapította meg, az emberi élet tiszteletének súlyos megsértése mellett” – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy „az incidens során nem alkalmaztak erőszakot, kivéve, amikor Aszadot letartóztatták, miután megtagadta az együttműködést”.

Mindazonáltal „az katonák hibáztak azzal, hogy elhagyták a helyszínt, és fekve hagyták Aszadot, anélkül, hogy meggyőződtek volna az állapotáról” – állapította meg a vizsgálat.

A vizsgálat „szakmai hiányosságokat talált a tervezésben és végrehajtásban” az ellenőrzőpontnál is, ahol a katonák véletlenszerű motozás céljából állították meg az autókat.

Kohavi szerint Aszad halála rendkívül súlyos etikai hiba volt, amely ellentétes az IDF értékeivel.

„Az, hogy a katonák elhagyták a helyszínt, és Aszadot ott hagyták anélkül, hogy ellenőrizték volna az állapotát, figyelmetlenséget mutat, és ellentétes az IDF értékeivel, elsősorban az emberi élet iránti tisztelettel” – mondta.

A vizsgálatot követően az incidensben érintett csapatok szakaszparancsnokát és századparancsnokát azonnal eltávolítják beosztásukból, és a következő két évben nem tölthetnek be semmilyen parancsnoki pozíciót.

Aszad évtizedekig a wisconsini Milwaukee-ban élt és 10 évvel ezelőtt tért vissza Júdea-Szamáriába. A Biden-kormányzat „felvilágosítást” kért Izraeltől Aszad halálával kapcsolatban – közölte Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője az esetet követően.

Bidenék vizsgálatot követelnek Izraeltől egy palesztin-amerikai halála miatt

„Amikor a katonák elengedték a palesztin férfit, még életben volt” – állt az izraeli hadsereg nyilatkozatában.