Putyin hamarosan találkozik Macronnal

Belátható időn belül személyesen találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnök francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal – jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva kedden.

Peszkov nem közölte, hogy a két ország közül melyik lesz a vendéglátó fél, de Putyin az Orbán Viktor miniszterelnökkel Moszkvában közösen megtartott sajtótájékoztatóján nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a francia államfő fog hozzá ellátogatni.

Putyin és Macron pénteken és hétfőn telefonon beszélt egymással. Az utóbbi kapcsolatfelvétel során az eszmecsere homlokterében az Ukrajna körül kialakult helyzet és az Oroszország által igényelt biztonsági garanciacsomag állt. A felek megállapodtak, hogy megvizsgálják személyes találkozó megtartásának lehetőségét.

Kérdésre válaszolva Peszkov kijelentette: Putyin napirendjén nem szerepel, hogy a nap folyamán telefonos eszmecserét folytasson Boris Johnson brit miniszterelnökkel. A brit kormányfő hivatala hétfőn közölte, hogy Johnsonnak, aki kedden Kijevbe utazott, szándékában áll az orosz elnökkel beszélni. Londoni tájékoztatás szerint a kapcsolatfelvétel szerdán lesz esedékes.

Putyin kedden az Ukrajna körül kialakult helyzetről és az orosz biztonsági garanciaigényekről Mario Draghi olasz miniszterelnökkel tárgyalt telefonon. A megbeszélésekről kiadott jelentések szerint Draghi az ukrán-orosz határ térségében kialakult feszültség csökkentésének, az orosz elnök pedig a rendezés alapjául szolgáló minszki megállapodások Kijev általi betartásának fontosságát hangsúlyozta.

Szó esett az Olaszországba irányuló orosz gázszállításokról is;

Putyin megerősítette, hogy Moszkva megbízhatóan fogja teljesíteni a kötelezettségvállalásait.

A Kreml szóvivője azt is közölte, hogy az erre vonatkozó amerikai külügyminisztériumi tájékoztatással szemben Moszkva nem juttatta el reagálását Washingtonnak az orosz garanciaigényekre adott amerikai válaszára. Mint mondta, a hivatalos orosz válasz szövegezése még folyamatban van, és Oroszország egy másik problémakörre vonatkozó nézeteit osztotta meg az Egyesült Államokkal.

Peszkov megerősítette, hogy előkészületben van az orosz elnök és Jair Bolsonaro brazil államfő személyes találkozójának előkészítése, de a látogatás idejét még nem közölte. Bolsonaro decemberben jelentette be, hogy Putyin meghívására Moszkvába készül.

Macron, az elnökjelölt, aki csak vár és vár. De mire?

A már bejelentett jelöltek sorából egyetlen komoly név hiányzik: a hivatalban lévő elnöké, Emmanuel Macroné. Soós Eszter Petronella írása.