Izraelnek dolgozó kémhálózatot leplezhettek le Libanonban

A libanoni kormány hétfőn bejelentette, hogy tizenhét, „az izraeli ellenségnek” dolgozó kémhálózatot számoltak fel. Egy helyi médium szerint a műveletben harmincöt embert vettek őrizetbe.

A kémhálózatok helyi és regionális szerepet játszottak – közölte újságírókkal Abbász Halabi ügyvivő tájékoztatási miniszter a kormány ülése után.

A kémhálózatokat követés módszerével göngyölítették fel – mondta a miniszter, aki nem közölte, hány embert állítottak elő.

A Hezbollah befolyásos Irán-barát síita mozgalomhoz közeli al-Ahbár libanoni újság jelentése szerint harmincöt embert vettek őrizetbe, akik között libanoni, palesztin és szíriai állampolgárok voltak.

Legalább tizenketten közülük tudták, hogy Izraelnek dolgoznak, a többiek úgy tudták, hogy nemzetközi vállalatoknak, illetve civil szervezeteknek továbbítják az értesüléseket. Több embert a lap szerint szabadlábra helyeztek.

Az al-Ahbár úgy tudja, hogy a megfigyelési és felgöngyölítési műveletet négy hete kezdték. A lap szerint 2009 óta ez az Izrael-barát kémhálózatok felszámolására irányuló legnagyobb libanoni művelet.

2006-ban pusztító háború dúlt Izrael és a Hezbollah között. A harminchárom napon át tartó konfliktus során 1 200 ember halt meg Libanonban, többségükben civilek, Izraelben pedig százhatvanan, többségükben katonák.

2009 áprilisa és 2014 között a libanoni hatóságok több mint száz embert vettek őrizetbe azzal a váddal, hogy Izraelnek kémkedtek. Többségük a hadsereg, illetve távközlési cégek alkalmazottja volt.

Gyilkos, cionista delfinekre panaszkodik a Hamász

Az állítólagos víz alatti támadó felszerelésének pontos jellegét és funkcióját nem hozták nyilvánosságra.