Izraelben is kiakadtak az Amnesty International „apartheid jelentésén”

Jair Lapid, az izraeli diplomácia vezetője éles hangú nyilatkozatban reagált az emberi jogokkal foglalkozó civil szervezet idei jelentésére, mely a palesztinok apartheid elnyomásával vádolja a zsidó államot.

Amint a Neokohn-on is megírtuk, korábban a Zsidó Világkongresszus (WJC), az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) és az ADL is Izrael-ellenes elfogultsággal vádolta az Amnestyt a most közzé adott „apartheid-jelentés” miatt, mondván, hogy a jelentés démonizálja Izraelt.

Izrael budapesti nagykövetségének közösségi oldalán tették közzé a külügyminisztérium hivatalos közleményét:

„Izrael Állama teljes mértékben elutasítja az összes hamis állítást, ami az Amnesty International jelentésében megjelent.

A jelentés konszolidálja azokat a hazugságokat, következetlenségeket és megalapozatlan állításokat, amelyek a már jól ismert Izrael-ellenes gyűlöletszervezetektől származnak, mindezt azzal a céllal, hogy ezt a káros propagandát új csomagolásban értékesítsék. A gyűlöletszervezetek ugyanazon hazugságainak újra és újra elismétlése nem teszi a hazugságokat valóssá, sőt inkább magát az Amnesty Internationalt teszi hiteltelenné.

Ennek a hazug jelentésnek a közzétételekor az Amnesty UK kettős mércét alkalmazott Izrael démonizálása ás delegitimizálása érdekében. A modern antiszemitizmusnak pontosan ezek az összetevői.”

„A jelentés tagadja a zsidó emberek nemzeti otthonának, Izrael Államamának a létezéséhez való jogát. Szélsőséges nyelvezetét és a történelmi kontextus eltorzítását arra tervezték, hogy démonizálja Izraelt, és olajat öntsön az antiszemitizmus tüzére. Pár nappal a holokauszt nemzetközi emléknapja után ismét rádöbbenünk, hogy az antiszemitizmus nem csak a történelmünk része, hanem a mindennapok realitása. A múlt hétvégén zsidókat támadtak meg Londonban, csupán származásuk miatt. Az Amnesty jelentése pontosan az ilyen cselekedeteknek ad zöld utat, hogy ne csak Izraelt, hanem a világ zsidóságát is megkárosítsák.

Izrael Állama egy erős és élénk demokrácia, amely minden polgárának egyenlő jogokat biztosít, vallásra vagy fajra való tekintet nélkül. Izrael Állama külföldi támogatással alapíttatott a zsidó emberek nemzeti otthonaként, a holokauszt tanulságainak fényében. Az Amnesty International Izrael Államát, mint a zsidó emberek nemzeti otthonát a létezésében kritizálja, mi több teljesen visszautasítja létezésének a jogát.

Nem meglepő, hogy ezt a jelentés az Amnesty International angol irodája publikálta, a szervezet főtitkárának az égisze alatt. Az angol iroda híres a rasszizmusról és idegengyűlöletről. A szervezet főtitkára korábban – minden alap és bizonyíték nélkül – Arafat meggyilkolásával vádolta meg Izraelt. Nem meglepő, hogy az Amnestynek nyolc évébe telt, hogy kihátráljon e mögül a súlyos és alaptalan vád mögül.

Felszólítjuk az Amnesty Internationalt, hogy vonja vissza a közzétett jelentését. Ez a jelentés, nem tiszteli azokat, akik valóban értékelik az emberi jogokat, és megpróbálják azokat érvényesíteni.

Izrael Állama a demokrácia és a befogadás értékeinek alapján jött létre és létezik továbbra is”

— zárul az izraeli külügyminisztérium közleménye.

Miért alkalmaz kettős mércét Izraellel szemben az Amnesty International?

ADL: „Az Amnesty International retorikája felelőtlen. Ezek nem egyszerűen elvont szavak, hanem olyan hamis vádak, amelyek újra és újra veszélybe sodorták a zsidókat világszerte”