Megszökött egy Hamász parancsnok, akit azzal vádolnak, hogy Izraelnek kémkedett

A férfit 2019-ben tartóztatta a Hamász és azzal gyanúsították, hogy megosztotta terror alagutak térképeit az izraeli védelmi erőkkel. 

A Hamász katonai szárnyának volt parancsnoka, akit azzal vádoltak, hogy Izraelnek kémkedett, megszökött a Gázai övezetben lévő szigorúan őrzött börtönből – írja a Jerusalem Post.

A szökevényt, a 35 éves Abed al-Karim Abu Odehet 2019-ben tartóztatta le a Hamász azzal a gyanúval, hogy földalatti alagutakat térképezett fel egy nyomkövetővel, amelyet állítólag izraeli megbízóitól kapott.

Nem volt világos, hogyan sikerült megszöknie Abu Odehnek, akit a Gázai övezetben lévő Ansar börtönben tartottak fogva.

Egy palesztin újságíró szerint a Hamász több gyanúsítottat is letartóztatott azzal a gyanúval, hogy segítettek Abu Odehnek a Gázai övezetben.

A Hamász tisztviselői Abu Odehet „rendkívül veszélyes biztonsági fogolyként” jellemezték, és jutalmat ajánlottak fel az elfogásához vezető információkért.

A tisztviselők elmondták, hogy nem zárják ki annak lehetőségét, hogy Abu Odeh, aki a Hamász katonai szárnyának, az Izz ad-Din al-Kasszam Brigádoknak volt a vezető parancsnoka, megpróbál átjutni a határon Izraelbe.

A Hamász ellenőrzőpontokat állított fel és több tucatnyi biztonsági tisztet telepített a Gázai övezet több pontján, különösen az izraeli határ közelében, hogy megpróbálja megakadályozni Abu Odehet abban, hogy elhagyja a tengerparti enklávét.

A Hamász emellett figyelmeztette a Gázai övezetben élő halászokat, hogy ne segítsenek Abu Odehnek.

Szombat este a Hamász biztonsági emberei rajtaütöttek Abu Odeh otthonán, és letartóztatták több családtagját – közölték gázai övezeti források.

Robert C. Castel: Miért nincs béke az olajfák alatt?

Egy stabil modus vivendi Ciszjordánia arab lakosságával csak a törzsi szintre építve hozható létre.