Bíróság elé állítanak egy amerikai nőt, aki egy női ISIS egységet vezetett

Egy kansasi nőt és ötgyermekes anyát azzal vádoltak meg, hogy csatlakozott az ISIS-hez, és egy kizárólag nőkből álló harcos zászlóaljat vezetett Szíriában.

A 42 éves Allison Fluke-Ekren állítólag saját gyermekeit képezte ki AK-47-esek és öngyilkos övek használatára, lefordította az ISIS vezetőinek beszédeit, és egy amerikai egyetemi campus elleni támadás megtervezésére szövetkezett – írja a New York Post.

Fluke-Ekrent 2016-ban nevezték ki az Iszlám Állam kizárólag nőkből álló katonai egységének, a Khatiba Nusaybahnak a vezetésére a szíriai Rakkában.

Ebben a szerepkörben több mint 100 nőt képzett ki támadófegyverek használatára, gránátdobálásra, robbanóanyaggal megrakott járművek vezetésére és öngyilkos övek használatára, hogy harcolhassanak Rakkának 2017-es ostromakor – a tanúk állítása szerint a helyi vezetők minden női lakos számára kötelezővé tették a képzést.

Az egyik szemtanú leírta, hogy az ISIS vezetői és a zászlóalj tagjai mennyire büszkék voltak arra, hogy amerikai kiképzőt kaptak. Egy másik szemtanú szerint Fluke-Ekren radikalizálódása „túlszárnyalta a skálát” – egy 1-től 10-ig terjedő skálán „11-es vagy 12-es” volt.

2014-ben Fluke-Ekren azt tervezte, hogy „hitetleneknek öltözik”, és egy robbanóanyaggal megpakolt hátizsákot dob le egy meg nem nevezett amerikai főiskolán, hogy megölje a diákokat – idézte David Robins FBI különleges ügynököt a Post.

Egy tanúnak azt mondta, hogy „ne aggódjon a logisztika miatt, mert tudja, hogyan juthat be az Egyesült Államokba Mexikóból” – írta Robins.

Egy másik tanú azt állította, hogy Fluke-Ekren megtervezte, hogyan támadhatna meg egy amerikai bevásárlóközpontot úgy, hogy egy alagsori parkolóházban elrejt egy autóbombát, amelyet egy mobiltelefon kioldójával robbantana fel.

„Fluke-Ekren minden olyan támadást, amely nem ölt meg nagyszámú embert, erőforrás-pazarlásnak tekintett” – írta Jessica Aber amerikai ügyész a pénteken benyújtott bírósági nyilatkozatában.

Amerika már otthon neveli a dzsihadistáit

Amerika dzsihadistái nem új bevándorlók, hanem „otthon nevelték” őket – írja a Jerusalem Post véleménycikk-szerzője.

A „Fluke-Ekren család kalandjainak” szentelt blogjában, amelyet 2008-ban alapított, amikor még a kanadai Lawrence-ben élt, Fluke-Ekren beszámolt fiatal családja törökországi és egyiptomi utazásairól, ahol a piramisoknál fotózkodtak, és boldogan lovagoltak tevéken. 2010-ben a honlapon ünnepelte legfiatalabb gyermeke születését.

A hatóságok szerint azonban 2011-ben már állandóan a tengerentúlon élt – és mélyen belekeveredett az iszlám terrorizmusba.

Első férjét 2016-ban Szíriában ölték meg, amikor megpróbált terrortámadást végrehajtani – állítják az ügyészek. Ezt követően feleségül ment egy bangladesi ISIS-taghoz, aki szintén meghalt, majd feleségül ment egy prominens ISIS-vezetőhöz, aki a csoport 2017-es sikertelen rakkai védelmét vezette.

2018-ra Fluke-Ekren azt mondta egy szíriai kapcsolatának, hogy küldjön üzenetet egy amerikai családtagnak, hogy ő is meghalt – „hogy az amerikai kormány ne próbálja megkeresni őt” – írta Aber.

A kormány hat tanúja közül az egyik „hallotta, amint Fluke-Ekren azt állította, hogy soha nem akar visszatérni az Egyesült Államokba, és mártírként akar meghalni Szíriában” – állította Aber.

Fluke-Ekren hétfőn jelenik meg a szövetségi bíróságon az amerikai Alexandriában, ahol terrorszervezetnek nyújtott anyagi támogatás bűntettével vádolják – amiért 20 év börtönbüntetés jár.

Egy európai számára nagyobb veszélyt jelent a fürdőszobája, mint a terrorizmus — spanyol külügyi szakértő a Neokohnnak

Diego Muro, terrorizmussal foglalkozó külügyi szakértő a Neokohnnak beszélt arról, hogy visszaengedné-e az ISIS terroristák feleségeit a szülőhazájukba és, hogy vajon egy európainak jobban kell-e félnie a fürdőkádjától, mint a terroristáktól. Interjú.