Amerika már otthon neveli a dzsihadistáit

Amerika dzsihadistái nem új bevándorlók, hanem „otthon nevelték” őket – írja a Jerusalem Post véleménycikk-szerzője.

Fabien Baussart szerint az amerikai terrorelhárítók megdöbbenve tapasztalták, hogy ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, az amerikai dzsihadisták többsége amerikai állampolgár, vagy törvényesen tartózkodott az országban.

A NewAmerica think thank oldala szerint 9/11 óta minden egyes dzsihadista vagy amerikai állampolgár, vagy törvényesen ott tartózkodó egyén volt, eltekintve egyvalakitől, aki egy amerikai-szaúdi katonai együttműködés keretében volt ott.

A think tank egy terroristát idéz ennek alátámasztására: „Anwar al-Awlaki, az amerikai születésű imám, aki az Al-Kaida arab-félszigeti részének vezetője lett, úgy fogalmazott 2010-ben, hogy ‘a dzsihád már annyira amerikai, mint az almás pite'”.

Az elmúlt húsz évben 107 embert öltek meg dzsihadisták az Egyesült Államokban. Ehhez képest 114 embert öltek meg szélsőjobboldali terroristák – ideértve a kormányellenes, fehér felsőbbrendűséget hirdető és abortuszellenes erőszakot. 12 embert öltek meg fekete nacionalisták és 9 embert nőgyűlölők. Szélsőbaloldaliak 1 embert öltek meg.

A think tank jelentése szerint ebből látszik, hogy a terrorizmus nem idegen bevándorlók, hanem „otthon nevelt” támadók munkája.

A jelentés utal rá, hogy a Trump-kormány rosszul értette meg a terror eredetét. Első hete során Trump rendeletben tiltotta meg hét muszlim országból a belépést Amerikába: ezek Irán, Irak, Szíria, Szudán, Líbia, Jemen és Szomália voltak. A rendelet nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozott.

Pedig, mint kiemeli a jelentés, a 9/11 után történt támadók egyike sem volt a felsorolt országokból. A támadókból kilencen amerikai állampolgárok voltak, és egy pedig amerikai-szaúdi katonai együttműködés keretében volt ott. Trump később arra kényszerült, hogy 2017-ben levegye Irakot és Szudánt a listáról, de hozzáadta Észak-Koreát, Venezuelát és Csádot.

A jelentés szerint az elmúlt húsz év dzsihadistái a következő háttérrel rendelkeztek: három afroamerikai, három pakisztáni származású, egy virginiai születésű palesztin származású, egy kuwaiti születésű palesztin-jordán származású, egy New York-i születésű afgán származású, két fehér betért, két orosz származású, egy egyiptomi bevándorló, aki egy évtizeddel érkezése után követte el tettét, egy üzbég bevándorló, és egy szaudi katona kiképzésen. Egyikük sem a betiltott országokból származott, és mind amerikai polgárok voltak.

A jelentés szerint továbbá ha belevesszük azokat, akiknek támadásait meghiúsították, vagy nem tudtak megölni senkit, akkor négy esetben lett volna érvényes a beutazási tiltás. Ebből kettő esetben még gyermekként érkeztek Amerikába a támadók. A harmadik esetben a támadó elmebeteg volt. És Adam al-Sahli, aki egy katonai bázison lövöldözött 2020 májusában, Szíriában született, de nem lett volna kitiltva, mert apja amerikai állampolgár volt.

A NewAmerica idézi Mohammed Reza Taheri-Azar esetét, aki Iránból származott, és honosított polgár volt. 2006 tavaszán az Észak-Karolinai Egyetem diákjai közé hajtott, kilencen megsérültek. Bár iráni születésű volt, de kétévesen érkezett Amerikába, radikalizációja már ott történt. Dahir Adan, aki Szomáliában született, és később lett amerikai polgár, tíz embernek okozott sérülést egy minnesotai késes támadás során. Ő is kisgyerekként érkezett az országba.

A jelentés arra is rámutat, hogy „9/11 óta az amerikai dzsihadisták jelentős része betért az iszlám hitbe”. Ezért a jelentés szerint nem lehet csak a bevándorlás korlátozásával küzdeni a terrorizmus ellen, vagy csak a másodgenerációs bevándorló közösségekre fókuszálni.

A cikk rámutat továbbá, hogy sok dzsihadistának igenis van családja, középkorú, azaz nem csak fiatal, dühös emberek állnak terroristának. Az utóbbi években nők is lettek terroristák Amerikában.

A cikk szerint sok fiatalt a közösségi média radikalizált.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Nem térhet haza az iszlamista özvegy Nagy-Britanniába

A brit legfelsőbb bíróság pénteki végzése szerint nem térhet haza az a fiatal brit nő, aki hat éve tinédzserként, két barátnőjével Nagy-Britanniából Szíriába utazott, és ott csatlakozott az Iszlám Államhoz.