Netanjahu adott zöld utat Szaúd-Arábiának a Pegazus használatára?

A The New York Times pénteki jelentése szerint Izrael az elmúlt években diplomáciai politikájának központi pilléreként használta az NSO kémprogramjait, sőt, Mohammed bin Szalmán trónörökösnek is hozzáférést adott a Pegasus használatához Szaúd-Arábiához való közeledési törekvésének részeként – írja az Újkelet.live

Mire az Ábrahám-egyezményt bejelentették, Izrael addigra engedélyt adott a Pegasus eladására szinte az összes aláírónak.

Netanjahu szóvivője közleményében kijelentette, hogy a volt miniszterelnök soha nem törekedett ellenszolgáltatásra, amikor más országok meg akarták vásárolni a Pegasust.

„Az az állítás, hogy Netanjahu [akkori] miniszterelnök külföldi vezetőkkel beszélt, és ilyen rendszereket ajánlott fel nekik politikai vagy egyéb intézkedésekért cserébe, teljes egészében hazugság. Ennek a rendszernek vagy az izraeli vállalatok hasonló termékeinek külföldre történő értékesítése a védelmi minisztérium jóváhagyásával és felügyeletével történik, az izraeli törvények szerint”

– mondta a szóvivő.

2017-ben az izraeli hatóságok úgy döntöttek, hogy jóváhagyják a Pegasus eladását a szaúdiaknak, pontosabban a Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös felügyelete alatt álló szaúdi biztonsági ügynökség számára.

Ettől kezdve az izraeli védelmi intézmény vezető tagjainak egy kis csoportja, akik közvetlenül Netanjahunak számoltak be, vezető szerepet vállaltak a szaúdikkal folytatott eszmecserében. Az egyik érintett szerint ‘végletekig menő titoktartási intézkedéseket alkalmaztak’ az ügyben.

A New York Times szerint ezt követően a szerződést 55 millió dolláros kezdeti díj ellenében 2017-ben írták alá.

Az Újkelet.live cikkének folytatása itt olvasható.

Pegazussal figyelték meg a meggyilkolt szaudi újságíró feleségét is

Az NSO korábban tagadta, hogy kémszoftverét Hasogdzsi vagy felesége telefonjainak megtámadására használták volna a neves szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolása előtt.