Borúsabb idők jöhetnek a francia-német viszonyra, vajon ki fog győzni?

Fejérdy Gergely a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában kifejtette, hogy egy sokkal konfrontatívabb időszak következik Angela Merkel után a német–francia viszonyban. Sokkal nehezebb lesz megtalálni a kompromisszumokat az energiapolitikában, és Európa gazdaságának újraindítása kapcsán, amely a francia elnökség programjának másik nagy prioritása – írja a Híradó.hu

A szakértő szerint a 3 százalékos államháztartási hiány betartásának lehetetlensége okán Macron elnök újragondolást ajánl, amellyel szembekerülhet a németekkel, de még a migráció kérdése is ilyen lehet. A franciák számára a bevándorlás korlátlanul azért nem működik, míg a németektől mást sem lehet hallani, hogy a gazdasági fenntarthatóság érdekében még több bevándorló kell.

Fejérdy Gergely elmondta, hogy ezek a viták fel fognak hevülni, de megoldás nem várható.

Franciaország a jelenlegi katonapolitikát, az Európai védelmipolitikát hangsúlyosabban valósítaná meg, ellentétben a németekkel. A NATO-n belül is külön kezelné a kérdést, amíg a németek erről hallani sem akarnak, számukra elegendő a mostani NATO, de a szövetség jelenleg nem minden esetben ad megoldást Európa számára. A franciák mindenképpen egy új stratégiai iránytűnt szeretnének, a Brexit óta ők az egyetlen megfelelő katonai erővel rendelkező állam.

Az Oroszország-politikában, az energiapolitikában nem feltétlen, de Ukrajna kapcsán viszont jelentős az összhang Fejérdy szerint. Franciaország a párbeszéd fenntartását tovább erősíti, Ukrajna kapcsán közvetítői szerepre törekszenek mindketten.

A Híradó.hu cikkének folytatása itt olvasható.

Merkel ádáz kritikusa, aki újra konzervatív irányba tolná a CDU-t: Friedrich Merz

Merz mindvégig kritikusan viszonyult pártja balközép irányba történő elmozdulásához, és régimódi keményvonalasként szerzett magának hírnevet.