„Smá Jiszráel” feliratú medálokat találtak az egykori megsemmisítőtábor helyén

A függőket az egykori megsemmisítőtáborban végzett ásatásokon találták, azon a területen, ahol az áldozatokat levetkőzésre kényszerítették, mielőtt a gázkamrába terelték volna őket. Itt található a láger egyik tömegsírja is – írja az Arutz7, amelyet a Zsido.com szemlézett.

Az elmúlt évtizedben három olyan medált találtak a helyszínen, melyeken Mózes jelenik meg a kőtáblákkal, a másik oldalon pedig a Smá Jiszráel (Halljad, Izrael) ima kezdő szavai. Az ásatásokat a lengyelországi Wojciech Mazurek és a holland Ivar Schute mellett Jorám Chájimi vezeti az Izraeli Régészeti Hatóság részéről. A munkálatokat helyi lakosok is segítik.

A három, fémből készült függő megjelenésében eltér egymástól és mindegyik felirata kézzel készült. Az elmúlt év során a kutatók megállapították, hogy Kelet-Európából származtak, az ukrajnai Lvivből (Lembergből), valamint Lengyelországból és az egykori Csehszlovákia területéről.

Jorám Chájimi izraeli régész szerint:

„Keveset tudunk a medálok szívszorító történetéről. Sikerült valamiféle hagyományt vagy divatot azonosítanunk a kelet-európai zsidó közösségekben, mely szerint valóban hordtak ilyen nyakékeket, egyik oldalukon Smá Jiszráel felirattal, a másikon pedig Mózessel, aki a kőtáblákat tartja a kezében.”

A szakember azt is elmondta, hogy nem lehet tudni, hogy ezeket az egyes közösségek zsinagógáiban osztogatták-e vagy inkább egyéni megrendelésre készültek, de remélik, hogy a közeljövőben választ adhatnak majd erre a kérdésre is. Ennek érdekében arra kérnek mindenkit, hogy ha bármilyen információval rendelkeznek hasonló medálokról, lépjenek kapcsolatba a megfelelő intézményekkel.

A három felfedezett medál egyike a gázkamrába vezető terem padlóján, tucatnyi női ékszer és hajtű között hevert, egy másikat, melyen római számokkal jelezték a Mózes által tartott kőtáblán a tízparancsolat törvényeit, egy másik, szintén vetkőzésre szolgáló teremben találtak. A harmadik medált, melynek csak a feliratot tartalmazó oldala maradt felismerhető épségben, egy tömegsír mellett fedezték fel.

A Zsido.com cikkének folytatása itt olvasható.

Jáir Lapid Mauthausenben: Lampel Béla nem egy szám volt, ő a nagyapám volt

Jáir Lapid izraeli külügyminiszter a mauthauseni koncentrációs táborban, a holokauszt nemzetközi emléknapján tartott ceremónián felidézte apai nagyapja Lampel Béla emlékét.