Jáir Lapid Mauthausenben: Lampel Béla nem egy szám volt, ő a nagyapám volt

Jáir Lapid izraeli külügyminiszter a mauthauseni koncentrációs táborban, csütörtökön a holokauszt nemzetközi emléknapján tartott ceremónián felidézte apai nagyapja, az Újvidékről származó Lampel Béla történetét, akit 1945 áprilisában öltek meg a táborban – írja az Ujkelet.live

,,A legtöbb ember nem tudja pontosan, hogy mikor vált gyermekből felnőtté. De apám tudta. 12 évesen, egy éjszaka alatt, 1944. március 18. és 19. között felnőtté vált,” mondta Lapid, hozzátéve, hogy nagyapját, Bélát aznap egy SS-katona vitte el otthonából.

,,Apa sírt. Ő megölelte apámat, és kimondta azokat a szavakat, amelyek egy éjszaka alatt felnőtt emberré változtatták apámat: ‘Gyermekem – mondta –, vagy újra látlak élve, vagy nem’. Soha többé nem látta.”

,,Nagyapámat Auschwitzba küldték, utána pedig ide, Mauthausenbe. Amikor ideérkezett, már nem volt apa, nem volt már teste, nem volt többé ember. Egy szám volt. A nácik mindent megtettek, hogy megszámlálják foglyaikat. Nagyapámnak, mint mindenkinek, aki Auschwitzba jött, egy számot tetováltak a karjára. Archívumot vezettek.

Azért jöttem ma ide, hogy emlékeztessem a világot, Lampel Béla nem egy szám volt. Ő a nagyapám volt.

Szerette gyönyörű feleségét. Gyermekével focimeccsekre járt. Szeretett omlettet enni az otthona melletti kávézóban. Soha nem bántott senkit. Nem volt fontos ember. Nem gyűlölt senkit. Egyszerűen… zsidó volt. Elvitték hát az éjszaka közepén, és táborról táborra küldték, míg ide nem ért. Amikor ideérkezett, a nácik már tudták, hogy elvesztették a háborút. A német hadsereg hatalmas gépe összeomlott. Szükségük volt minden katonára, minden szelet kenyérre, minden puskára – és mégis folytatták a zsidók gyilkolását az utolsó pillanatig. A mauthauseni feljegyzések szerint a nagyapám 1945 áprilisában halt meg. Pár héttel később, a náci Németország megadta magát. Ez volt az utolsó jelentős dolog, amit a nácik tettek – megölték a nagyapámat” – mondta Jáir Lapid.

„De nem a haldoklás volt az utolsó jelentős dolog, amit ő tett. Mert a nagyapám tett még valamit, még ha a halála után is: Ma ide küldött engem. Béla nagypapa, egy csendes ember, akit a családban „Bölcs Béla” -nak becéztek, küldött ma ide, hogy elmondjam a nevében, hogy a zsidók nem adták meg magukat. Erős, szabad és büszke zsidó államot hoztak létre, és elküldték az unokáját, hogy képviselje őket ma. A nácik azt hitték, ők jelentik a jövőt, és hogy a zsidók olyasvalamik lesznek, amiket csak a múzeumban találni. Ehelyett a zsidó állam a jövő, Mauthausen pedig egy múzeum. Nyugodj békében, nagyapa, győztél”.

יאיר לפיד – Yair Lapid on Twitter: „The Nazis thought they were the future, and that Jews would be something you only find in a museum. Instead, the Jewish state is the future, and Mauthausen is a museum. Rest in peace, grandfather, you won. #InternationalHolocaustRemembranceDay #NeverAgain #WeRemember pic.twitter.com/PCipyQLzJf / Twitter”

The Nazis thought they were the future, and that Jews would be something you only find in a museum. Instead, the Jewish state is the future, and Mauthausen is a museum. Rest in peace, grandfather, you won. #InternationalHolocaustRemembranceDay #NeverAgain #WeRemember pic.twitter.com/PCipyQLzJf

Lapid elmondta a a gyászolók kádisát, és koszorút helyezett el az izraeli kormány nevében. A ceremónia későbbi részén a miniszter gyertyát gyújtott a Nevek Szobájában nagyapja, Lampel Béla emlékére, valamint a Mauthausenben megöltek emlékére.

Karl Nehammer osztrák kancellár, Alexander Schallenberg külügyminiszter, Gerhard Karner belügyminiszter és Oskar Deutsch, az osztrák zsidó közösség vezetője is jelen volt a megemlékezésen.

Beszédében Nehammer Ausztria nevében bocsánatot kért Lapidtól a Mauthausenben elkövetett bűncselekményekért és Lapid nagyapjának meggyilkolásáért.

„Üres szemüregei az ég felé fordulva…” – a kiskunhalasi tömegmészárlás rövid históriája

Nemcsak az azonosítás ment nehezen, hanem sokáig azt sem tudták pontosan megállapítani, vajon a vérengzés hány áldozatot követelt. Végső István írása.