Közvélemény-kutatás: Trump 6 százalékponttal veri Bident 2024-ben

A volt elnök most már egyértelmű előnyben van a demokratával szemben.

Amerikában eddig csak egy olyan elnök volt, aki két nem egymást követő ciklusban töltötte be az elnöki tisztséget. Ez Grover Cleveland volt több mint 100 évvel ezelőtt, de vajon Donald Trump lehet a második?

Egy évvel ezelőtt, a Capitoliumi zavargások után ez nagyon valószínűtlennek tűnt. Egyrészt a Twitter, a Facebook és más platformok általi felfüggesztése miatt nem volt hely, ahol megjelenjen a közösségi médiában. Mégis, 2021 folyamán világossá vált, hogy Trump a republikánusok 2024-es elnökjelöltségének első számú esélyese.

Ezt a Harvard-Harris legfrissebb közvélemény-kutatása is megerősítette:

Polling USA on Twitter: „Presidential Polling:Trump (R): 46%Biden (D): 40%Trump (R): 49%Harris (D): 39%DeSantis (R): 40%Harris (D): 39%Harris Poll / January 20, 2022 / n=1815 / Online / Twitter”

Presidential Polling:Trump (R): 46%Biden (D): 40%Trump (R): 49%Harris (D): 39%DeSantis (R): 40%Harris (D): 39%Harris Poll / January 20, 2022 / n=1815 / Online

Egy hipotetikus Biden kontra Trump versenyben 2024-ben Trump hat ponttal veri Bident. Ehhez képest 2020-ban Biden a szavazatok 51,3%-át szerezte meg, míg Trump 46,9%-át.

Tekintettel életkorára, ugyanakkor jelentős esély van arra, hogy Biden elnök nem indul az újraválasztásért. De ha helyette Kamala Harris alelnök indul, akkor a közvélemény-kutatások szerint Trump tíz ponttal győz – és ilyen egyértelmű győzelemre nem volt példa azóta, hogy Ronald Reagan 1984-ben legyőzte Walter Mondale-t.

Persze sok minden történhet a mostani és a majdnem három év múlva esedékes tényleges választás között. Egyáltalán nem biztos, hogy Trump egyáltalán újra indul. Az egyik elmélet – amelyet Philip Bump terjesztett elő a Washington Postban – az, hogy „Trump veszít a trumpizmus ellen”. Az elképzelés szerint, miután a republikánusokat a saját képére formálta át, Trump már nem az egyetlen trumpista jelölt – a párt hívői most már fiatalabb modellek közül választhatnak.

Az egyik vezető Trump-alternatíva Ron DeSantis, Florida kormányzója. Magas támogatottsági mutatókat élvez, de ha Kamala Harrisszel kellene megküzdenie egy hipotetikus 2024-es elnökválasztási versenyben, mindössze egyetlen százalékponttal nyerne (lásd fentebb).

Nem meglepő, hogy a „trumpizmus” legegyértelműbb képviselője még mindig maga Donald Trump. Ami azonban sokakat meglep – sőt, sokkoló -, hogy a márka ismét népszerű.

Bill Clinton volt főtanácsadója szerint elképzelhető újabb Clinton-Trump párharc

Hillary Clinton is kitartó típus.