Don’t Look Up: Futballpálya méretű aszteroida tart a Föld felé

Az aszteroida a 2007 UY1 nevet kapta, és az átmérője akár 150 méter is lehet. Ez komoly károkat okozhatna, ha becsapódna, de jelenleg úgy néz ki, hogy biztonságosan elhalad mellettünk – írja a The Jerusalem Post.

Egy amerikaifutball-pályánál hosszabb aszteroida éri el a Földet a jövő hónapban, bár a NASA aszteroida-követője szerint valószínűleg nem fog becsapódni a bolygóba.

Az aszteroida a 2007 UY1 jelzést kapta, és az átmérője akár 150 méter is lehet.

Ez azt jelenti, hogy komoly károkat okozhatna a bolygónak, ha valaha is becsapódna.

A 2007 UY1-et Aten-osztályú aszteroidának is nevezik, ami azt jelenti, hogy pályája keresztezi a Föld Nap körüli pályáját.

Mint ilyen, elméletileg fennáll az esélye, hogy egy napon becsapódhat a bolygóba, de a jelenlegi számítások szerint ez nem jelent aggodalmat.

Konkrétan a 2007 UY1 február 8-án fog elhaladni a bolygótól mintegy 5,3 millió kilométeres távolságban. Összehasonlításképpen: a Föld és a Hold közötti távolság körülbelül 384 000 kilométer, tehát ez jóval messzebb van.

Bár a 2007 UY1 nem tekinthető veszélyesnek, a jövőbeni felfedezések lehetséges célpontja lehet.

Az aszteroidakutatás a csillagászat egyik fő területe, és számos űrügynökség kifejezte érdeklődését a Naprendszerben található számos nagy objektum felderítése iránt. Ennek oka, hogy az aszteroidák gazdagok lehetnek természeti erőforrásokban, különösen vasban, nikkelben és néhány ritkább fémben, például platinában és irídiumban, amelyek mind bányászhatóak.

Jelenleg nem terveznek küldetést a 2007 UY1-re való leszállásra, de a már NASA készített becsléseket arra vonatkozóan, hogy ez hogyan működne.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Történelmet írhat Jessica Meir: ő lehet az első nő, aki a Holdra lép

Meir egy korábbi küldetése során az űrbe magával vitt egy izraeli zászlót valamint egy képeslapot is a Jad Vasemből,