A fiaik elestek, de nagyszülőkké akarnak válni

Azok a gyászoló családok, akik a katonai szolgálat során elvesztették a fiukat, harcolnak az állam ellen, hogy lehetővé tegyék számukra, hogy nagyszülőkké váljanak a gyermekükből posztumusz kinyert sperma és egy béranya segítségével — írja a The Jerusalem Post.

A May Golan MK (Likud) által előterjesztett törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a gyászoló szülőknek, hogy halott gyermekük spermáját használják fel, tavaly nyáron leszavazta a törvényalkotási miniszteri bizottság.

A törvényhozók, köztük Zvi Hauser MK (Új Remény) azonban új lendületet adnak neki, és várhatóan egy hónapon belül szavazásra bocsátják.

Hauser az egyik legbonyolultabb és legérzékenyebb kérdésnek nevezte, amivel valaha is foglalkozott, és azt mondta, hogy a törvényjavaslat elfogadása úttörő lenne, és sok más ország követhetné a példáját.

„Azt mondjuk az embereknek, hogy tegyék magukat az ellenséges golyók elé, kockáztassák az életüket az ország érdekében”

– mondta.

„Cserébe vissza kell adnunk azoknak, akik kockáztatják az életüket. Sok szülő nem tudott erről a lehetőségről, és ha sok család tudott volna erről, akkor már visszaszerezték volna a fiuk spermáját”.”

Hauser elmondása szerint a családok a múltban szórványosan visszaszerezték elesett gyermekeik spermáját. „Ezt nem lehet felelőtlenül csinálni, az országnak meg kell formálnia, hogyan történik” – tette hozzá.

A törvényjavaslat részletes kereteket fog tartalmazni a kérdés körül, és „határozottan rögzíti, hogy a szülőknek engedélyezni kell, hogy spermát használhassanak gyermekük vérvonalának folytonossága érdekében”.

Lehetőséget ad majd a katonáknak arra, hogy elhalálozásuk esetén írásos engedélyt adjanak spermájuk kinyerésére. Az elesett katona házastársa vagy szülei a halálától számított 72 órán belül kérhetik a sperma kinyerését.

„A törvényjavaslat először azt mondja, hogy „kérdezzük meg a katonát””

– mondta Hauser.

„Jelenleg nem kérdezzük meg őket, kivéve bizonyos esetekben. De most azt akarjuk mondani: ‘Oké, adjuk meg a katonának a lehetőséget, hogy elmondja a véleményét, amikor behívják a hadseregbe'”.

A törvényjavaslat azt is előírja, hogy az elesett katonának született gyermek nem számítana IDF-árvának, és az anya nem kapna semmilyen juttatást, amelyet azok a gyermekek kapnak, akiknek a szülője katonai szolgálat közben hal meg. Szabályozza továbbá a spermát visszaszerző családok rendezését, mielőtt a törvény hatályba lépne.

A tech-világ „mesterséges anyaméhekkel” oldaná meg a demográfiai válságot

A tech-guruk szerint a mesterséges anyaméh jobb, mint az igazi – írja Mary Harrington az UnHerd oldalán.  

Baruch Ben Yigal fiát, Amit Ben Yigal őrmestert két évvel ezelőtt megölték egy letartóztatási rajtaütés során a ciszjordániai Yabad faluban.

Ben Yigal elmondta, hogy nem sokkal a halála után szerezte meg fia spermáját.

„Amit, a fiam, egy hős volt”

– mondta Ben Yigal a Jerusalem Postnak.

„A terrorista megakadályozta, hogy szülő legyek, de nem akarom, hogy megakadályozza, hogy nagyszülő legyek”.

Ben Yigal azt mondta, hogy fia „nagyon szeretett volna apa lenni. Írt róla. Beszélt róla”.

„Abban a pillanatban, amikor engedélyezik, mi leszünk az elsők, akik ezt megteszik”

– mondta.

„Ez a gyermek tudni fogja, ki volt az apja, és lesz egy nagyapja – Saba Baruch. Mindene meglesz. Ez a gyermek csak nyerni fog. Kap egy meleg családot, aki akarja őt, aki szeretni fogja”.

A kezdeményezést az Or Lamishpachot, az elesett katonák családjait segítő nonprofit szervezet, amelyet Irit Oren Gunders vezet, szintén előremozdítja. A szervezetben részt vevő több mint 1500 család az év során többször is találkozik, mondta.

Gunders a Postnak elmondta, hogy több családdal dolgozik együtt a kezdeményezésen, köztük Nitza Shmueli-vel, akinek fiát, Barel Hadaria Shmueli-t tavaly egy Hamász-terrorista megölte egy erőszakos lázadás során a gázai határ mentén.

Izraelben 2003 óta a zsidó állam engedélyezi a posztumusz spermakivételt a női partnerek számára, akik később megtermékenyítés vagy IVF révén teherbe eshetnek.

Más esetekben is előfordult már, hogy a fiaikat elvesztett szülők posztumusz spermiumot adtak egyedülálló nőknek, akik később felnevelték a gyermekeket.

Borítókép: Unsplash

Erőltetett megtermékenyítéssel állítaná meg Kína a demográfiai katasztrófát?

Kína bármire képes lehet, hogy elkerülje a demográfiai összeomlást, amely a teljes fejlett világot fenyegeti – írja Peter Franklin az UnHerd hasábjain.