A tech-világ „mesterséges anyaméhekkel” oldaná meg a demográfiai válságot

A tech-guruk szerint a mesterséges anyaméh jobb, mint az igazi – írja Mary Harrington az UnHerd oldalán.  

Lehet, hogy a világ elért a csúcsra? – teszi fel a kérdést a szerző. Talán lassan megtörténik a felismerés, hogy nincs hová növekedni – elmélkedik Harrington. A növekedés megállására utal a demográfiai mutatók drámai leesése is, amit a tech-világ optimistái rémülten figyelnek.

A Tesla milliárdos Elon Musk a legutóbbi, aki a több gyermek vállalásának civilizációs kötelességét hangsúlyozta. Musk, aki maga is hat fiú édesapja, Amerika talán legjelentősebb tech-optimistája, és kinyilvánított célja más bolygók kolonizálása – írja Harrington.

„Ha a Földre nincs elég ember, akkor a Marsra biztosan nem lesz elég” – siránkozott Musk. Ő és mások azzal érveltek, hogy a megoldás minden bizonnyal a szintetikus méh, hogy biztonságosabbá és könnyebbé tegyék az új emberek előállítását.

Harrington felháborítónak találja a szintetikus méh gondolatát. Szerinte a tech-guruknak fogalmuk nincsen milyen egy gyereket kihordani. „… a fejlődő baba hatással van az anyjára és fordítva, egy olyan folyamatban, amely inkább hasonlít egy beszélgetésre, mint egy gyártási folyamatra. Az anyák és a babák együtt teremtik egymást. Ez nem olyan, mintha egy gépben süteményt készítenének.”

A szerző leírja, hogy jelenleg még igazán jó „szintetikus anyatejet” sem sikerült előállítani nemhogy mesterséges anyaméht.

„Eltekintve attól a nyilvánvaló etikai horror-show-tól, amit egy ilyen technológia kifejlesztésének kísérlete jelentene, az ektogenezis egy olyan formájának kifejlesztésének valószínűsége, amely képes egy élő emberi gyermek inkubálására, enyhén szólva is alacsony” – jelenti ki Mary Harrington.

„Ez nem teszi kevésbé vonzóvá a fantáziát olyan emberek számára, akik azt hiszik a szabadság az emberiség minden adott határának túllépésére irányuló összehangolt törekvést jelenti. Így talán nem meglepő, hogy egyre nagyobb átfedést találunk azok között, akik elutasítják a saját biológiánk és természetünk feletti uralmunk természetes korlátainak gondolatát, és azok között, akik elutasítják azt az elképzelést, hogy a gazdasági növekedésnek is lehetnek hasonló korlátai”

– írja a szerző.

„Akár akarják a kormányok, akár nem, a technológia minden társadalmat át fog alakítani”

Abishur Prakash geopolitikai szakértő a Neokohnnak beszélt a nagy tech cégek feldarabolásáról, a globalizáció átalakulásáról és a technológia hatásáról a világrendre. Interjú.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Borítókép: Adele Morris/Unsplash