Francia törvény teszi büntethetővé a konverziós terápiát

Franciaország új törvényt fogadott el, amely büntethetővé teszi az úgynevezett konverziós terápia alkalmazását, amelynek célja az LMBTQ emberek szexuális irányultságának vagy nemi identitásának megváltoztatása.

Az intézkedést a nemzetgyűlés egyhangúlag, 142 szavazattal 0 ellenében fogadta el.

Az új törvény alapján elítélt személyek akár 30 000 eurós (mintegy 10 millió forint) pénzbírságra és két év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Emmanuel Macron elnök dicsérte a lépést, és twitteren azt írta, hogy „önmagunknak lenni nem bűn”.

A törvényt már korábban elsöprő többséggel támogatta a francia felsőház, ahol 305 szavazattal 28 ellenében fogadták el, az elfogadást a konzervatív Köztársaságiak pártja ellenezte.

Laurence Vanceunebrock, Macron elnök kormányzó En Marche pártjának parlamenti képviselője támogatta a törvénytervezetet a képviselőházban, és azt mondta, hogy

a törvény „erős jelzést ad, mert hivatalosan elítéljük mindazokat, akik a nem vagy az identitás megváltoztatását betegségnek tekintik”.

Mi az a konverziós terápia?

Az ENSZ szakértői többször elítélték a konverziós terápiát, amely pszichológiai vagy gyógyszeres kezeléssel próbálja megváltoztatni az LMBTQ emberek identitását.

Elisabeth Moreno, Franciaország társadalmi egyenlőségért felelős minisztere „barbárnak” ítélte a gyakorlatot, és hangsúlyozta, hogy az „nagyon gyakran maradandó nyomokat hagy az érintettek testén és elméjén”.

Az új jogszabály számos lehetőséget nyit meg a gyakorlat által érintettek számára, többek között lehetővé teszi, hogy csoportok jogi lépéseket tegyenek az áldozatok nevében.

A büntetési tételek három évig terjedő szabadságvesztésre és további, akár 45 000 euró (kb. 16 millió forint) pénzbírságra is emelkedhetnek, ha a gyakorlat kiskorú vagy a törvény értelmében kiszolgáltatottnak minősülő felnőtt ellen irányul.

A törvényt Franciaországban a homoszexualitás dekriminalizálásának 40. évfordulója alkalmából hozták.

Hasonló jogszabályokat fogadtak el a világ számos országában, többek között Kanadában, Brazíliában, Ecuadorban, Máltán, Albániában és Németországban.

Forrás: BBC World

Kanada már nem beszél le senkit a nemváltoztatásról

Tilos és büntethető az olyan pszichológiai kezelés, mely a magát más neműnek érzőket visszaterelné biológiai neméhez.