Kanada már nem beszél le senkit a nemváltoztatásról

Kanada betiltotta a nemváltó kezeléseket, és ezzel csatlakozott azon országok listájához, amelyek megszüntették ezt. Véleményük szerint ez egy hiteltelen beavatkozás, amely azt állítja, hogy képes megváltoztatni egy személy szexuális irányultságát vagy nemi identitását.

A kanadai kormány pénteken hivatalosan is bevezette a tilalmat, amelyet a parlament 2021 decemberében fogadott el.

Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök szombaton a Twitteren jelentette be, hogy a kanadai törvényjavaslat bűncselekménynek minősíti a „nemváltó kezelés nyújtását, népszerűsítését vagy reklámozását” — jelenti a The New York Times.

„A mai naptól kezdve hivatalos: Kanadában betiltották a nemváltó kezeléseket. Kormányunk jogszabálya hatályba lépett – ami azt jelenti, hogy mostantól illegális ezt a gyűlöletes és káros gyakorlatot elősegíteni, reklámozni, alávetni valakit. Az LMBTQ2 jogok emberi jogok” – mondta.

Az „LMBTQ2″ a kanadai kormány által használt rövidítés, a „2″ a Two-Spiritre (kettős lelkület) utal, „egy kulturálisan specifikus identitás, amelyet egyes őslakosok használnak olyan személy jelölésére, akinek nemi identitása, spirituális identitása és/vagy szexuális irányultsága férfi és női lelkeket egyaránt magában foglal” – olvasható a kormány terminológiai glosszáriumában.

Az új törvény értelmében bárki, aki bármilyen korú, beleegyező vagy nem beleegyező személyt úgynevezett nemváltó pszichológiai kezelésnek akar alávetni, akár öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

Ezen túlmenően, ha valakiről kiderül, hogy népszerűsíti, reklámozza vagy hasznot húz ilyen gyakorlat végzéséből, akár két év börtönbüntetésre is számíthat.

A nemváltó kezelések azon a feltevésen alapulnak, hogy a szexuális irányultság megváltoztatható vagy „gyógyítható”. Gyakran vallási vezetők végzik, de engedéllyel rendelkező klinikusok is foglalkoznak gyakorlásával. A konverzió során követett gyakorlatok között szerepel a beszélgetés- és averzióterápia, valamint az orvosi vagy gyógyszeres kezelések.

Kanadán kívül csak néhány ország van, amely már betiltotta e nemváltó kezeléseket, ezek Brazília, Ecuador, Németország és Málta.

Néhány ország közvetve tiltotta be a gyakorlatot, például Argentína, Uruguay, Szamoa, Fidzsi-szigetek és Naura, míg az USA, Ausztrália és Spanyolország csak bizonyos területeken tiltotta be.

Jövőre minden svájci bármikor megváltoztathatja a nemét

Hormonterápia, orvosi diagnózis vagy bármilyen bürokratikus macera nélkül.