Jordániából kapnak áramot a libanoniak

Libanon, Jordánia és Szíria energiaügyi miniszterei szerződést kötöttek szerdán azzal a céllal, hogy némileg enyhítsék a Libanont sújtó energiahiányt.

A megállapodás értelmében Jordánia – a nemzetközi szankciókkal sújtott Szírián keresztül – látja majd el elektromos árammal Libanont.

Egy szakértő szerint az egyezménynek köszönhetően naponta két órával hosszabb ideig tudnak majd áramot szolgáltatni a libanoni lakosságnak. A javulás azonban feltehetően nem azonnal lesz érezhető, hanem csak április-májustól.

Libanont két éve súlyos gazdasági válság sújtja. Az ország több részén mindössze napi egy-két órán át működik az áramszolgáltatás, és az olajárak növekedése miatt a magángenerátorok sem jelentenek megoldást a pénzszűkében lévő lakosságnak.

Száleh Harabseh jordániai energiaügyi miniszter a múlt héten közölte: a megállapodással Libanon naponta 150 megawatt áramtöbblethez jut éjfél és reggel hat között, míg a nap többi részében 250 megawatt többlettel gazdálkodhat.

A megállapodást a Világbank finanszírozza, amely egyúttal az évek óta elhanyagolt és korrupcióval átitatott libanoni áramszektor átfogó reformját követelte.

Az áram és a gáz is csak a nemzetközi szankciókkal sújtott Szírián át juthat Libanonba. A washingtoni kormány világossá tette: nem fogja kifogásolni a szíriai tranzitot. A damaszkuszi kormány pedig lehetőségként tekint az egyezményre, hogy kitörjön a regionális és nemzetközi elszigeteltségből.

Amint a múlt héten a Neokohn is megírta, állítólag Izrael is megállapodást írt alá arról, hogy közvetve földgázt szállít a válság sújtotta Libanonba. A megállapodást az Egyesült Államok jóváhagyta, és a riport szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is egyeztették a tervet, amelynek célja, hogy a súlyos gazdasági válsággal szembesülő Libanon számára alternatívát kínáljon Iránnal szemben.

Biden és Putyin rábólintott: Izraeli földgázt vehet Libanon

A terv célja, hogy a súlyos gazdasági válsággal szembesülő Libanon számára alternatívát kínáljon Iránnal szemben.