Biden és Putyin rábólintott: Izraeli földgázt vehet Libanon

A héber nyelvű médiában a sábát kimenetele után közlésre került riport egy amerikai megbízott közvetítésével létrejött megállapodásról számolt be, amely szerint az izraeli fél Szírián keresztül földgázzal látná el Libanont, részben azzal a céllal, hogy alternatívát biztosítson Iránnal szemben – írja az Újkelet.live

A 12-es csatorna egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva közölte, hogy Izrael állítólag megállapodást írt alá arról, hogy közvetve földgázt szállít a válság sújtotta Libanonba. A megállapodást az Egyesült Államok jóváhagyta, és a riport szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is egyeztették a tervet, amelynek célja, hogy a súlyos gazdasági válsággal szembesülő Libanon számára alternatívát kínáljon Iránnal szemben.

A hétvégén titokban létrejött üzlet Amosz Hochstein, Washington nemzetközi energiaügyi különmegbízottja és koordinátora közvetítetésével jött létre, miszerint Izrael a tengeri Leviatán-földgázmezőről gázt szállít Jordániába, majd innen tovább Szíriába és Libanonba.

Az elképzelés egyetlen szépséghibája, hogy a Szíriából Libanonba tartó gázvezetéket meg kell hosszabbítani, ami több évig is elhúzódhat.

A Világbank az 1850-es évek óta az egyik legsúlyosabb esetnek minősítette a hatmilliós Libanon pénzügyi válságát, amelynek következtében az ország valutája 90 százalékos értékveszteségét követően az emberek megtakarításai a bankokban rekedtek, és a képzett munkaerő tömegesen menekülne.

Az Újkelet.live cikkének folytatása itt olvasható.

Libanon lassan megszűnik államnak lenni, és Irán nem is lehetne boldogabb

A Közel-Kelet korábbi egyik legfejlettebb államában lassan áram és víz sincs, a káoszból pedig Irán húz hasznot.