Borúlátók az izraeliek az európai zsidóság jövőjét illetően

A Nemzetközi Holokauszt Emléknap előestéjén a Héber Egyetem közvélemény-kutatása szerint az izraeliek többsége – 53%-uk – úgy gondolja, hogy az európai zsidók élete a közeljövőben rosszabbodni fog, 25%-uk pedig azt mondta, hogy a helyzet változatlan marad — írja az ujkelet.live.

Minél idősebb volt a válaszadó – és minél vallásosabb zsidó –, annál pesszimistábban látta a helyzetet. Az arab válaszadók körében az volt a domináns vélekedés, hogy a zsidók helyzete Európában változatlan marad (52%), vagy még javul is (20%).

Az 1000 izraeli felnőtt, zsidó és arab körében végzett felmérés szerint Franciaország a leginkább (a válaszadók 39%-a szerint) antiszemitának tartott európai ország. A sort Lengyelország (33%) és Németország (15%) követi. Németország áll az első helyen a haredi zsidó válaszadók között, Franciaország a vallásos és hagyomány tisztelő zsidók között, míg Lengyelország a világi zsidók között. Az araboknál Lengyelország és Németország sorrend.

A zsidó válaszadók harmada szerint az Izraellel szembeni kritika eredendően összefügg az antiszemitizmussal, a zsidó izraeliek többsége pedig úgy véli, néha van kapcsolat a kettő között.

Arra a kérdésre, hogy az EU politikáját az antiszemitizmus motiválja-e, a zsidók 27%-a válaszolt igennel, míg ugyanekkora arányú megkérdezett utasította el ezt az elképzelést, 40%-uk pedig úgy vélte, hogy bizonyos esetekben igen, míg másokban nem. Az arabok 53%-a elutasítja az uniós politikák és az antiszemitizmus közötti kapcsolatot.

Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az emléknap a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója.

A cikk folytatása itt olvasható.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Európában ismét erősödik az antiszemitizmus

Ursula von der Leyen hangsúlyozta, a holokauszt Európa katasztrófája volt, amelyet az antiszemitizmus idézett elő, és amely megfosztotta a zsidó népet az emberi mivoltától.