Az ENSZ-főtitkár elítélte az antiszemitizmus terjedését

António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte az antiszemitizmus terjedését egy beszédében, amelyet a New York-i Park East-zsinagógában mondott el helyi idő szerint kedden este, a holokauszt áldozatainak emléknapját megelőzően. Arra kérte az embereket, hogy mindig és mindenkor határozottan álljanak ki a gyűlölet és a fanatizmus ellen.

Mint mondta, megdöbbentette, hogy nemrég megtudta: alig több mint az emberek fele hallott a holokausztról, amelyben hatmillió zsidó – a világ zsidóságának egyharmada – és több millió további ember pusztult el a második világháború idején. Ennek az ismeretnek a hiánya még súlyosabb, ha csak a fiatal generációkat tekintjük – tette hozzá. „A tudatlanság ellen oktatással kell küzdeni. Minden kormánynak felelőssége van abban, hogy tanítsák a holokauszt szörnyűségeit” – szögezte le.

Az ENSZ Közgyűlése 2005 novemberében fogadott el egy határozatot arról, hogy legyen a holokausztnak emléknapja, és az az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor szovjet csapatok általi felszabadításának évfordulóján, január 27-én legyen.

Guterres szerint

az antiszemitizmus „a gyűlölet és az előítélet legrégibb formája”, és terjedésének tényét a fizikai és verbális támadásokról, zsidó temetők meggyalázásáról, zsinagógák megrongálásáról szóló jelentések támasztják alá. Legutóbb január közepén a texasi Colleyville-ben ejtettek túszokat zsinagógában. Szerte a világon a vallásos zsidó szülők arra kényszerülnek, hogy figyelmeztessék fiaikat: ne hordják a rituális fejfedőt, a kippát, mert – ezáltal felismervén zsidó mivoltukat – megtámadhatják őket, valamint vannak olyan összeesküvés-elméletek, amelyek „szörnyű antiszemita szidalmakká” és arra irányuló, „nagyon nyugtalanító kísérletekké” fajulnak – különösen az interneten -, hogy tagadják, eltorzítsák vagy lekicsinyeljék a holokausztot”

– mondta.

A főtitkár üdvözölte, hogy a közgyűlés január 20-án elfogadott egy határozatot a holokauszt tagadásának elítéléséről és arról, hogy minden ország és a közösségi média cégei „hozzanak intézkedéseket a holokauszttagadás, és -torzítás, illetve az antiszemitizmus elleni küzdelem jegyében”.

A 91 éves Arthur Schneier rabbi, a Park East-zsinagóga vezető rabbija, holokauszttúlélő egyebek között arról beszélt a megemlékezésen, hogy

a „gyűlöletkeltők mindig imaházakat vesznek célba”, és az ő reményeit és álmait, miszerint senki ne élje át azokat a szenvedéseket, amelyeket a zsidók átéltek, szertefoszlatja „a kitartó antiszemitizmus, idegenellenesség, rasszizmus és a gyűlölet, a holokauszttagadás minden formája”. Ezt tovább súlyosbítják „a társadalmi zűrzavarok, a közösségi média és a járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméletek”, valamint az „álcázott anticionizmus, amely valójában az antiszemitizmus egyik megnyilvánulási formája”

– tette hozzá.

„Senki sem fogja kitörölni a múltunkat” – történelmi határozatot fogadott el az ENSZ

Izraelnek a megalakulása óta mindössze a második alkalommal sikerült határozatot elfogadtatnia az ENSZ Közgyűlésben.