„Senki sem fogja kitörölni a múltunkat” – történelmi határozatot fogadott el az ENSZ

Izraelnek a megalakulása óta mindössze a második alkalommal sikerült határozatot elfogadtatnia az ENSZ Közgyűlésben. A holokauszttagadás elleni küzdelmet célzó határozat javaslatot az ENSZ Közgyűlése csütörtökön konszenzussal elfogadta. 

Izrael először 2005-ben terjesztette a Közgyűlés elé azt a határozat javaslatot, amely révén a testület az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulóját , január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította – írja az Ujkelet.live

A zsidó állam ENSZ nagykövete, Gilád Erdán által a plénum elé terjesztett kezdeményezést, A/76/L30 határozat számmal, 114 ország támogatásával az ENSZ Közgyűlése bejegyezte.

A várakozásoknak megfelelően csak Irán lógott ki a sorból. Az Iszlám Köztársaság képviselője, országa nevében – amelynek vezetői nagy múltra tekintenek vissza a holokauszt tagadásában – azt állította, hogy a határozat Izrael újabb kísérlete, hogy „kihasználja a zsidó emberek múltbeli szenvedését az elmúlt hét évtizedben elkövetett bűncselekmények elfedezésére.”

Teherán azonban korábban nem fizette be az ENSZ-tagsági díját, amely különböző [vétó] jogokat biztosítana számára, ily módon küldöttsége megfosztva a kikényszeríthető hivatalos szavazás jogától, amellyel megbuktathatta volna a javaslatot, hoppon maradt és végül a kezdeményezést konszenzussal jóváhagyták.

„A holokauszt, amely közel 6 millió zsidó meggyilkolásához vezetett, akik közül 1,5 millió gyermek volt, ami a zsidó nép egyharmadát teszi ki, más nemzetiségek, kisebbségek és más célcsoportok és egyének millióinak meggyilkolása mellett, örökre figyelmeztetés lesz minden ember számára a gyűlölet, a bigottság, a rasszizmus és az előítélet veszélyeire” – erősíti meg a határozat a Jerusalem Post beszámolója szerint.

Ezután a holokauszttagadást úgy határozza meg, mint „olyan diskurzust és propagandát, amely tagadja a történelmi valóságot és a zsidók kiirtásának mértékét, amelyet a nácik és bűntársaik által a második világháború alatt vittek véghez és amely holokauszt vagy Soá néven ismert „.

„A holokauszttagadás kifejezetten minden olyan kísérletre utal, amely azt állítja, hogy a holokauszt nem történt meg, és magában foglalhatja a fő megsemmisítési mechanizmusok (mint például a gázkamrák, a tömeges lövöldözés, az éheztetés és a kínzás) alkalmazásának vagy a zsidó nép elleni népirtás szándékosságának nyilvános tagadását vagy kétségbe vonását” – folytatódik a szöveg.

Hozzáteszi, hogy a holokauszttagadás különböző formái az antiszemitizmus egyik kifejeződése.

Történelmi jelentőségű ENSZ-határozat elfogadása várható

A határozat a második izraeli javaslat, mely fennállása óta elfogadásra kerülhet az ENSZ által.