Történelmi jelentőségű ENSZ-határozat elfogadása várható

A holokauszttagadás és relativizálás elleni határozat várhatóan két héten belül elfogadásra kerül. Ez lehet a második alkalom, hogy az ENSZ Közgyűlése izraeli kezdeményezésre fogad el javaslatot.

Az antiszemitizmus és a holokauszttagadás utóbbi években tapasztalt drámai növekedését követően, különösen az interneten és a közösségi médiában, Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete úgy döntött, hogy egy történelmi jelentőségű határozatot terjeszt elő és nyújt be közvetlenül az ENSZ Közgyűléséhez — írja az Arutz7.

A határozat első ízben ad egyértelmű definíciót a holokauszttagadásra, felszólítja az országokat és a közösségi médiavállalatokat, hogy tegyenek gyakorlati lépéseket az antiszemitizmus és a holokauszttagadás elleni küzdelem terén, felszólítja az országokat, hogy dolgozzanak ki oktatási programokat a holokausztról, és iránymutatást ad az ENSZ Holokauszt felvilágosító programja és más érintett ENSZ-szervek számára, hogy dolgozzanak ki programokat a holokauszttagadás elleni küzdelemre és a civil társadalmi szervezetekkel való együttműködés előmozdítására a holokausztra való emlékezés terén.

Az ENSZ tagországokkal már több hónapja folynak a nemzetközi politikai tárgyalások erről a határozatról, melynek pontos szövege a héten kerül nyilvánosságra.

A szavazásra a tervek szerint január 20-án, a wannsee-i konferencia 80. évfordulóján kerül sor az ENSZ-ben. A határozatot az izraeli külügyminisztériummal egyeztetik, amely szintén azon dolgozik, hogy világszerte népszerűsítse azt.

A határozatot várhatóan elfogadja az ENSZ Közgyűlése. Izrael fennállása óta ez lesz a második alkalom, hogy a testület izraeli javaslatot fogad el. Az első és eddigi egyetlen alkalom 2005-ben volt, amikor az Izrael által támogatott, a holokauszt nemzetközi emléknapjának létrehozásáról szóló határozatot fogadta el a Közgyűlés.

Erdan nagykövet elmondta: „Minden év elteltével csökken a holokauszt túlélőinek száma. Ezek a körülmények, valamint az, hogy a közösségi média egyre inkább uralja a beszélgetéseket, aljas táptalajt teremtettek a holokauszttal kapcsolatos tagadásnak, hazugságoknak és történelmi torzításoknak. Ezek kritikusan veszélyes tendenciák, amelyek ellen ez az állásfoglalás küzdeni kíván.”

„Ennek az állásfoglalásnak az elfogadása rendkívül fontos ahhoz, hogy a holokauszttagadás sokkoló jelensége vörös vonallá váljon a nemzetközi színtéren. Az ENSZ-határozat új nemzetközi mércét állít fel e szörnyű tendencia elleni küzdelemben, és mindenkit – beleértve a tagországokat és az internetes cégeket is – felelőssé tesz a holokauszttagadás elleni küzdelemért, valamint azért, hogy a fiatalabb generációt megtanítsa arra, hogy mi történt valójában a zsidó néppel, és mi volt a háttere ezeknek a szörnyű tetteknek” – tette hozzá.

Eyal Zisser: 2022-ben végleg megszűnhet a palesztin nacionalizmus ötlete

„Száz év után a palesztinok ugyanott találják magukat, ahol elkezdték; az a kampányuk, amivel egy nemzetet akartak felépíteni és egy államot akartak találni, kudarcba fulladt”.