Netanjahu tagadja, hogy beleegyezett volna a politikai szereptől való eltiltásba

Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök hétfőn biztosította támogatóit arról, hogy folytatja a Likud párt vezetését, és hevesen tagadta, hogy beleegyezett volna abba, hogy egy vádalku részeként elfogadja az erkölcsi vétség megállapítását.

A volt miniszterelnök ellen a Jeruzsálemi Kerületi Bíróságon folyik per vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés miatt.

,,Izrael polgárai, az elmúlt napokban ismét bebizonyítottátok, hogy nem vagyok egyedül, és több millióan velem vagytok. Mélyen meghatottatok. Folytatom a Likud és a nemzeti tábor vezetését. Az egész nyilvánosság látja, mi történik a bíróságon, és hogyan vezették le az ellenem indított nyomozást. Ennek most elégnek kéne lennie ahhoz, hogy lezárják az ellenem indított ügyeket, de ez még mindig nem történt meg” – mondta Netanjahu a közösségi médiában közzétett videójában.

„Az elmúlt napokban hamis állítások jelentek meg a médiában olyan dolgokkal kapcsolatban, amelyekbe állítólag beleegyeztem, például arról, hogy beleegyeztem az erkölcsi vétségbe. Ez egyszerűen nem igaz” – mondta Netanjahu.

Nem sokkal a videó megosztása után, héber média riportok arról számoltak be, hogy Avichai Mandelblit főügyész, akinek mandátuma egy hét múlva jár le, korábban a nap folyamán tájékoztatta Netanjahu ügyvédeit, hogy a megállapodásról szóló tárgyalásokkal várni kell az új főügyész hivatalba lépéséig.

A 13-as csatorna azt állította, hogy Netanjahu a múlt héten rögzítette a videót, és azután döntött a közzététel mellett, hogy Mandelblit tájékoztatta ügyvédeit, hogy a tárgyalásokat nem fejezik be a mandátuma alatt. A megbeszéléseket ismerő források azt nyilatkozták a csatornának, hogy Netanjahu valójában beleegyezett az erkölcsi vétségbe, de Mandelblit értesítése után visszalépett.

Miután másfél-két hete felröppent a médiában, hogy Netanjahu vádalku tárgyalásokat folytat, adománygyűjtési akciót indított a Netanjahu-párti Jinon Magal média személyiség online közösségi finanszírozási formájában, a volt miniszterelnök büntetőpere költségeinek fedezésére.

A Forbes magazin izraeli kiadása Netanjahu vagyonát két évvel ezelőtt 50 millió sékelre (5 milliárd Ft) becsülte.

A Netanjahu hívei által indított kampányban eddig több millió sékel gyűlt össze. Mivel Netanjahu képviselő, a pénzt csak a lemondása után fogadhatná el.

A három vezető tévécsatorna által múlt vasárnap este közzétett közvélemény-kutatások szerint a többség ellenzi a vádalkut a Netanjahu-perben. Míg a színfalak mögött megindult a harc a Likud tagjai között a párt vezetéséért.

Az Államügyészség egyik magas rangú tisztviselője csütörtökön azt mondta, hogy nem születik vádalku Netanjahu volt miniszterelnök korrupciós ügyében anélkül, hogy be ne ismerné a vádakat, amelyek eltiltják közhivatal betöltésétől hét évre.

Slomo Lemberger helyettes államügyész csütörtökön az Izraeli Ügyvédi Kamara konferenciáján kijelentette: „Elképzelhetetlen, hogy egy ilyen vádemelés (amelyet a vádalku mellett nyújtanának be), még azután is, hogy enyhítették, ne tartalmazna erkölcsi vétséget”, vagyis Netanjahu hét évig nem térhetne vissza a politikába, potenciálisan véget vetve karrierjének.

Ez volt az első nyilvános nyilatkozat az iroda részéről az ügyben.

Avichai Mandelblit főügyész a múlt héten találkozott vezető ügyészekkel, akik bírálták a tárgyalt vádalkut, amely állítólag ejtette volna csalást és a vesztegetési záradékot.

Mandelblithez és Netanjahuhoz közel álló források már akkor úgy vélték, hogy nem születik vádalku a hónap végéig, amikor is a főügyész hivatali ideje lejár és utódja folytatja majd a tárgyalásokat.

Ügyészség források cáfolták annak lehetőségét, hogy Amit Aiszman államügyész, aki Mandelblitet váltja az állandó főügyész kinevezéséig, folytatná a tárgyalásokat Netanjahu ügyvédeivel.

Avichai Mandelblit főügyész 2019. november 21-én közölte, hogy vádat emel Netanjahu ellen három korrupciós ügyben: a 4000. sz. ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, az 1000-es és 2000-es sz. ügyekben pedig csalás és bizalommal való visszaélés miatt. Netanjahu tagadta, hogy bűncselekményt követett el, és kijelentette, hogy az egész egy puccskísérlet a megbuktatására, és vizsálat indítására szólított az ügyeivel foglalkozó nyomozók és ügyészek ellen.

Netanjahu volt Izrael történetének leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. Valamint ő volt az első miniszterelnök, aki ellen hivatali ideje alatt vádat emeltek.

A volt miniszterelnök folyamatosan azt hangoztatta nyilvánosan, hogy a bíróságon bebizonyosodik az ártatlansága, és megígérte, hogy nem fogad el semmilyen vádalkut.

Forrás: ujkelet.live

Egyre csökken Netanjahu vádalkujának esélye

A főügyész megbízatása január 31-én lejár.