Egyre csökken Netanjahu vádalkujának esélye

Avicháj Mandelblit főügyész megbízatása január 31-én lejár. Addig van esély a megállapodásra.

A Benjámin Netanjahu, volt miniszterelnök és az államügyészség közötti vádalkuval kapcsolatos tárgyalások szerda este nehéz helyzetbe kerültek, és mindkét félhez közel álló források a héber médiának azt mondták, hogy egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy a közeljövőben megállapodásra kerülhet sor.

Netanjahu hosszú órákon át tárgyalt ügyvédeivel Boaz Ben Zur ügyvéd irodájában, hogy megvitassák a tárgyalások állását. A beszámolók szerint azonban a felek közötti szakadékok túlságosan nagynak tűnnek ahhoz, hogy Avicháj Mandelblit főügyész hivatali idejéből hátralévő rövid idő alatt – amelyet a megegyezés biztosításának kulcsfontosságú ablakaként tartanak számon – áthidalhatónak tűnnek — írja a Times of Israel.

A 12-es csatorna szerint Mandelblit munkatársai most már szinte biztosak abban, hogy nem fog létrejönni a megállapodás.

„Nincs semmi, és nem is lesz semmi” – mondta egy Mandelblithez közeli forrás a 12-es csatornának, idézve azt az üzenetet, amelyet Netanjahu sokáig használt az ellene folyó ügyek leírására.

A 13-as csatorna arról számolt be, hogy mindkét fél úgy véli, hogy nem lesz megállapodás, mielőtt Mandelblit a hónap végén lemond főügyészi tisztségéről, Netanjahu munkatársai pedig azt mondták a csatornának, hogy a főügyész meghátrált, miután a kialakulóban lévő alkut hevesen bírálták az államügyészségen belül.

„Ahogy most néz ki, a játéknak vége” – mondta egy meg nem nevezett forrás a 13-as csatornának, amely megjegyezte, hogy Netanjahu csapata „nagyon frusztrált”, ugyanakkor meg van győződve arról, hogy a megállapodás még mindig lehetséges, ha Mandelblit akarja.

A 12-es csatorna szerint Netanjahu ügyvédei között is véleménykülönbségek vannak. Eszerint Ben Zur és Amit Hadad meg van győződve arról, hogy a pletyka szerinti vádalku egy „álomalku”, míg a Netanjahu család ügyvédje, Yossi Cohen úgy véli, hogy a megállapodás aláírása nagyon súlyos hiba lenne Netanjahu számára, és hogy öröksége beszennyeződne, ha bűnösnek vallaná magát.

A 13-as csatorna szerint a Netanjahu ügyvédeinek elküldött legújabb alkuajánlat tartalmaz egy „erkölcstelenség” záradékot, amely hét évre eltiltaná a volt miniszterelnököt a politikai életből. A Mandelblit és az ügyészek által kidolgozott alku szerint az ellenzéki vezetőnek hét-kilenc hónap közmunkát is teljesítenie kell.

A jelentés szerint Mandelblit mostanra eltávolodott korábbi elképzelésétől, miszerint a tárgyaló bírák dönthetnének az erkölcsi megítélés kérdésében ahelyett, hogy az alku szerves részét képezné, és azt szeretné, ha erről előre megállapodnának. Netanjahu a hírek szerint óvakodik ettől arra az esetre, ha a tárgyalások később megszakadnának.

A védőügyvédek egy szerdai telefonbeszélgetés során közölték a főügyészi hivatallal, hogy hajlandóak elfogadni az erkölcsi vétségre vonatkozó záradékot, mint végeredményt, de nem a tárgyalások kiindulópontjaként – írja a 13-as csatorna.

A tárgyalásokban részt vevő, meg nem nevezett személyek azt mondták a csatornának, hogy az elkövetkező időszak kulcsfontosságú, és el fogja eldönteni, hogy lesz-e megállapodás, vagy a tárgyalások kudarcba fulladnak.

„Ez két kritikus nap – hogy (a tárgyalások) kudarcba fulladnak-e, vagy intenzívek lesznek” – mondták.

Az elmúlt napokban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Netanjahu közel állt a Mandelblittel való megegyezéshez. A jelentések közül sok forrás nélküli és ellentmondásos volt.

A jelentések a következőképpen sorolták fel Mandelblit feltételeit a megállapodáshoz: Netanjahu elismeri az 1000-es és 4000-es ügyekben elkövetett csalást és hűtlen kezelést; elfogadja az erkölcsi vétség megjelölését; hét-kilenc hónap közmunkára ítélik; és elismeri, hogy utasította Shlomo Filber, volt kommunikációs minisztériumi igazgatót, hogy juttasson előnyöket a Bezeq médiacég többségi részvényesének, Shaul Elovitchnak – ez a 4000-es ügyben a volt miniszterelnök elleni fő vádpont.

Netanjahu ellen három különálló vesztegetési ügyben folyik eljárás: csalás és hűtlen kezelés miatt az 1000. és a 2000. számú ügyben, valamint vesztegetés, csalás és hűtlen kezelés miatt a 4000 számú ügyben. A jelentett lehetséges alku értelmében a 4000-es ügy vesztegetési vádját ejtenék, a 2000-es ügyet pedig teljesen lezárnák.

Egyik fél sem erősítette meg hivatalosan a kialakulóban lévő megállapodást, és számos akadály van, amely lassíthatja vagy megtorpedózhatja a megállapodást. Érdekes módon az egyetlen hivatalos kommentár Netanjahu ügyvédei részéről érkezett, akik hétfőn közleményt adtak ki, amelyben közölték, hogy Netanjahu nem jelentette be, hogy elfogadta az „erkölcstelenség” megjelölést; ez válasz volt egy televíziós beszámolóra, amely szerint elfogadta.

Eddig a fő akadálya a megállapodás elérésének az volt, hogy Mandelblit ragaszkodott az „erkölcstelenség” záradék felvételéhez. A 12-es csatorna szerda délutáni jelentése szerint azonban az ellenzéki vezető és ügyvédei attól is tartanak, hogy ha aláírja a csalást és a hűtlen kezelés beismerő vádalkut, a bírák a megállapodásban kért közmunka helyett börtönbüntetés kiszabása mellett dönthetnek.

A 12 és a 13 hírcsatorna is arról számolt be kedden, hogy Mandelblit a mandátumának közelgő lejárta miatt, valamint a nyilvánosság és az ügyészség részéről az alku lehetőségével kapcsolatos hatás miatt visszahőkölt a vádalku lehetőségétől.

Az ügyészség egy meg nem nevezett tisztviselője a 12-es csatornának azt mondta, hogy kicsi az esélye annak, hogy az alku létrejöjjön Mandelblit január végi lemondása előtt, mert „minden egyes nap, ami eltelik, valóban csökkenti a lehetőséget”.

A Kan közszolgálati csatorna híradója kedden közölte, hogy Netanjahu munkatársai szerint az alku alapjai megvannak, és ha szükséges, a tárgyalásokat újra lehet kezdeni Mandelblit utódjával.

Az elemzők szerint tévhit, hogy a csalás és a hűtlen kezelés könnyű vád. Bat Yam volt polgármestere, Shlomo Lahiani, Sztasz Miszezsnyikov, volt parlamenti képviselő és a Bank Hapoalim volt igazgatója, Danny Dankner mindannyian börtönbe kerültek olyan vádalku keretében, amelyben beismerték a csalást és a hűtlen kezelést.

Netanjahu esetében a felek állítólag megegyeztek abban, hogy ugyanezen vádak miatt nem kell börtönbe vonulnia.

Hétfőn Netanjahu a hírek szerint beleegyezett abba, hogy egy vádalku keretében elfogadja az „erkölcstelenség” megjelölést. E jelentés után Netanjahu szóvivője közleményt adott ki, amelyben ügyvédeit idézve azt mondta, hogy a volt miniszterelnök „nem jelentette be, hogy beleegyezik az ’erkölcstelenség’-be”.

Netanjahu maga is lekicsinyelni látszott azokat a pletykákat, amelyek szerint úgy döntött, hogy aláírja a vádalkut. „Srácok, nincs semmi, amiről tájékoztathatnánk titeket. Ha van mit frissíteni, akkor frissíteni fogok” – idézte egy közlemény, ahogyan azt hétfő este a Likud párt MK-képviselőinek mondta.

Netanjahu tagadja az ellene felhozott vádakat, és azt állítja, hogy a vádakat egy elfogult rendőrség és államügyészség koholta, amelyet egy gyenge főügyész felügyel, politikai ellenfeleivel és a baloldali médiával szövetkezve.

A nagy Bennett-Netanjahu verseny második fordulója

Az izraeli politikai status quo megzavarása ismét Benjamin Netanjahu kezében van. Megyeri A. Jonatán véleménycikke.